Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Image - 1
Måns Zelmerlöw ger allt inför Eurovision.

Taggad Måns siktar på seger

I onsdags flög Måns Zelmerlöw till Wien. På torsdag tävlar han i Eurovison Song Contests semifinal. På lördag förhoppningsvis i finalen. - Det känns fint att få representera Sverige på det här sättet. Jag blev ju aldrig något tennisproffs.

Finland. Holland. Göteborg. Oslo. London. De senaste veckorna har Måns Zelmerlöw krisskrossat Europa som en tågluffare på speed. I kväll uppträder han i X Factor Adria för tv-tittare i Serbien, Kroatien, Montenegro, Makedonien och Bosnien. Ändå drog skivbolaget tidigt i nödbromsen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Läs också: Kolla in Måns första rep i Wien

Direkt efter Måns Zelmerlöws seger i Melodifestivalen var beskedet nämligen att det inte skulle bli någon promotionturné i Europa.

Vad hände?

- Ja, vad hände..? Jag vet inte, jag har faktiskt inte haft med det att göra. Av ren självbevarelsedrift har jag slutat kolla mitt schema. I kväll kommer jag att ringa Helene (Wigren, Måns manager sedan 2009) för att kolla vad jag ska göra i morgon. Jag försöker verkligen att ta en dag i taget.

Och det funkar?

- Ja, och det är närmast nödvändigt för att jag inte ska känna mig instängd av allt som ska göras. Men det är egentligen inga problem. Jag vill ju detta! Förmodligen är jag bara med om den här Eurovisionresan en enda gång och då tänker jag satsa allt.

Har du haft någon egen tid alls i vår?

- Nej, inte direkt. Träningen lyser med sin frånvaro och det var ett tag sedan jag såg kompisarna. Men den senaste tiden äter jag vettigt i alla fall, det har varit lite si och så med det tidigare (säger Måns medan han lunchmumsar på något Risifrutti-liknande i sitt kontor på Slottsbacken i centrala Stockholm där han tar emot GP i luckan mellan två utländska telefonintervjuer).

När kliver du upp och när lägger du dig?

- Det är saker att göra i princip varje dag mellan klockan 08 och 22, de senaste veckorna har jag gått upp vid sju på morgonen.

Det låter inte okristligt tidigt i och för sig?

- Jo, för mig. Jag brukar vara upp till två-tre på nätterna och sover ofta till klockan 14. Det är en omställning kan jag lova men, som sagt, något jag gärna gör nu under en tid.

Har de koll på dig utomlands?

- Eurovisionfansen har grym koll vart man än kommer, det brukar vara total allsång när jag kör Heroes. Och inte bara den. Jag spelade Cara mia (3:a i Melodifestivalen 2007) och Hope and glory (fyra i Mellon 2009) på en efterfest i Amsterdam – och de kunde vartenda ord! De sjöng med i två låtar som egentligen aldrig tagit sig utanför Sverige. Det är rätt häftigt.

Det blev tredje gången gillt för dig. Hur är egentligen känslan nu när du äntligen får vara med i Eurovison ?

- Jag är superladdad! Det ska bli extremt skönt att komma ner till Wien, att känna in stan och allt sådant. Att testa numret på riktigt. Och det känns galet stort. Responsen har varit otrolig från resten av Europa, det är många som gillar Heroes. Det är en bra låt och vi har ett nummer som sticker ut.

Samtidigt har det stormat en del kring Måns Zelmerlöw. Bidraget har anklagats för att låna alltför mycket av David Guettas Lovers on the sun och streckgubben i numret påminner om en figur som den franska performanceartisten A Dandypunk använt sig av. Dessutom har bland annat brittiska The Guardian noterat att Måns Zelmerlöw i tv-programmet Pluras kök beskrev homosexualitet som "en avvikelse".

Vad säger dina schlagerfans ute i Europa om allt det här?

- Jag fick väldigt mycket sura kommentarer på sociala medier av fans som tagit illa vid sig efter artikeln i The Guardian. Men det blossade upp nästan direkt efter att jag vann Melodifestivalen och jag är glad att det skedde så tidigt. Det har gett mig en chans att reda ut vad som egentligen är sant innan Eurovision drar igång. Alltihop grundar sig på ett missförstånd och ett olyckligt ordval från mitt håll. Homofob är det sista jag är.

Hur har de utländska journalisterna reagerat?

- När jag besökte Amsterdam för ett tag sedan gjorde jag 35 intervjuer på en dag. Givetvis kom frågan upp om min syn på homosexuella, och det kändes både bra och skönt; bra eftersom jag fick reda ut missförståndet och skönt då det var som en elefant i rummet. Jag tror och hoppas dock att det har blåst över nu.

Plagiatanklagelserna då?

- Guettadiskussionen tycker jag kändes väldigt överdriven, det är ju ändå två helt olika låtar, och för att slippa eventuella problem har vi bytt ut streckgubben till Eurovision. Han ser rätt annorlunda ut nu.

På vilket sätt?

- Han har ätit upp sig och blivit lite tjockare. Dessutom har han fått en helt ny mössa och bytt sitt paraply mot en ballong.

Sverige är ofta segertippat inför Eurovision, så även i år. Vilka tror du blir dina tuffaste konkurrenter?

- Jag vet inte riktigt. Givetvis är det kul att vara en av favoriterna, det ger lite extra buzz kring numret, men det kommer självklart att bli en tuff tävling och det kan gå precis hur som helst. Mina personliga favoriter är nog Australien och Azerbajdzjan.

Apropå Azerbajdzjan, det var där Sverige senast vann Eurovision. Vad har ni lärt er av Loreens resa 2012?

- Ja ... att Loreen var lite för uppbokad innan Eurovison.

Och det är inte du?

- (skratt) Så det har vi uppenbart inte lärt oss något av, höll jag på att säga. Nej, jag vet inte ... jag ville ju att sommarturnén skulle vara bokad och att plattan skulle vara klar så jag får väl skylla mig själv.

Just här dyker Måns Zelmerlöws manager Helene Wigren upp med kaffe och säger att de lärt sig "massor" av Loreens seger i Baku, inte minst vikten av att släppa Måns kommande album i anslutning till ESC och att försöka lyfta fram plattan så att den inte drunknar i Centraleuropas strida skivflod.

Hur skulle du beskriva ditt nya album?

- Min förra platta Barcelona sessions var ganska melankolisk och texterna rätt självrannsakande, det var en skiva jag behövde göra och få ur systemet. Detta är något annat, mer hoppfullt, mer uppåt. Framgången med Heroes har gjort att vi fått anpassa plattan efter soundet på den låten, försökt att göra den lite mer hitorienterad. Och inte mig emot. Det ska bli kul att turnera med den i sommar.

Vad händer om du vinner Eurovision på lördag?

- Då är det bara att köra! Då siktar jag på att slå utomlands. Min svenska sommarturné rullar torsdag-lördag, så resten av veckan kan jag ägna åt Europa. Jag får sova när jag dör.

Hur stort skulle det vara att vinna Eurovision?

- Jättestort, såklart. Målet var att vinna Mellon och jag såg mest Eurovision som en avlägsen bonus. Nu när det närmar sig vill jag såklart vinna i Wien också. Inte minst därför att det ökar chanserna att förverkliga min dröm om en internationell turné.

Men du siktar på Europa även om du inte skulle vinna Eurovision?

- Ja, vi har bestämt oss för att satsa rejält nu. Mitt skivbolag Warner är med på tåget och vill jobba med Heroes i hela Europa. För dem är det viktigt att jag syns i Eurovision och gör numret, det ger impact även om jag inte skulle vinna.

Om intresset från Europa inte blir vad ni hoppas på, vad gör du i höst då?

- Då ska jag vila. Ta det lugnt. Resa och slappa. Helvete vad ledig jag ska vara!

FAKTA: Måns Zelmerlöw

Fullständigt namn: Måns Petter Albert Sahlén Zelmerlöw.

Född: 13 juni 1986.

Uppväxt: Lund.

Bor: Stockholm.

Mellomeriter: Cara mia (3), Hope and glory (4) och Heroes (1).

Bakgrund: Slutade femma i Idol 2005. Vann Let's Dance 2006. Ledde Allsång på Skansen under tre säsonger.

Aktuell med: Sveriges representant i Eurovision Song Contest i Wien. Tävlar i den andra seminfinalen torsdag 21 maj och (förhoppningsvis) i finalen lördag 23 maj. Släpper nya albumet Perfectly damaged 5 juni.

Mest läst