Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ta strid mot EU-byråkratin

Åsa Romson (MP) har vikt ner sig angående de svenska undantagen för energideklaration. De övernitiska EU-byråkraterna vann, skriver Anna Werner, Villaägarnas riksförbund.

Finns det något europeiskt land som med samma glöd som Sverige ger sig hän åt att implementera direktivet om byggnaders energiprestanda (2010/31/EU)? Skulle inte tro det.

I stället för att klaga på dem som sitter längst bak i klassrummet och kastar suddgummin, ger sig nu europeiska kommissionen friskt på plugghästen på första raden. Kommissionen menar att Sverige inte uppfyller direktivet.

Energideklaration ska upprättas då man bygger nytt, hyr ut, säljer eller upplåter en bostad med nyttjanderätt.

Det är de svenska undantagen från att kräva energideklaration som inte faller kommissionen i smaken. Kommissionen skriver att de svenska undantagen inte är tillåtna enligt någon bestämmelse i EU-direktivet och därmed går emot skyldigheten att energideklarera. De ber Sverige förklara hur respekten för direktivet ändå säkerställs.

Vågar inte gå i clinch

Regeringen med Åsa Romson (MP) i spetsen vågar givetvis inte gå i clinch med kommissionen, utan väljer i stället att skyndsamt föreslå att undantagen tas bort ur den svenska lagstiftningen. Allt för att fortsätta vara bäst i klassen.

Vad är det då för undantag för energideklaration som tas bort? Jo, den lista med omständigheter som hittills gjort att man slipper energideklarera, eftersom en energideklaration i sammanhanget är rent löjeväckande, stryks nu helt.

Från och med nu ska inte bara de som glömmer att göra en energideklaration vid tillsvidareuthyrning bli bovar, utan även de som hyr ut sin bostad i några veckor. Logiskt – hyresgästen kan ju lida svårt av att någon energideklaration inte upprättats?

Och om du säljer huset till din dotter som redan bott där i tjugo år måste du – om Romson får som hon vill – energideklarera först, trots att dottern rimligen borde veta hur energianvändningen ser ut.

Också undantaget vid sjukdom försvinner. Om du blir sjuk och inte kan bo i din bostad under en tid kommer uthyrandet av bostaden knappast underlättas av att du först måste upprätta en energideklaration.

Orimliga konsekvenser

Hus som upplåts med så kallad testamentarisk nyttjanderätt måste strax också energideklareras. Även om den som får nyttja huset är anhörig eller någon annan person som har bott i huset, ska hen först göra det allra viktigaste – energideklarera.

Även vid varje konkurs med en fastighet i konkursboet måste snart energideklaration upprättas (och bekostas) före försäljning.

För en- och tvåbostadshus har vi haft helt rimliga undantag fram till nu, som alltså rensas bort av nitiska EU-byråkrater och deras handgångna i regeringskansliet.

Nog borde väl Åsa Romson våga ta strid med kommissionen?

Anna Werner

samhällspolitisk analytiker, Villaägarnas riksförbund

Bild - 2
Anna Werner, samhällspolitisk analytiker, Villaägarnas riksförbundNödvändigt? Från och med nu ska inte bara de som glömmer att göra en energideklaration vid tillsvidareuthyrning bli bovar, utan även de som hyr ut sin bostad i några veckor, skriver Anna Werner.
Bild - 1
Mest läst