Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ta ställning om integrationen!

Integration är Sveriges viktigaste fråga, men under Håkan Juholts tio månader som partiledare har Socialdemokraterna varit tysta i detta ämne. När en ny ledning tar plats måste partiet skaffa sig en strategi för vilken integrationspolitik man vill driva, skriver Amanda Björkman.

Alliansregeringens etableringsreform lanserades för ett drygt år sen som den största integrationspolitiska förändringen på 25 år. Ambitionerna var höga men genomförandet har i många avseenden inte hållit måttet. En kort tid därefter slog OECD fast att Sverige är det land i väst med störst skillnad i sysselsättning mellan inrikes- och utrikes födda. Två givna öppningar in i integrationsdebatten.

Djup tystnad

Men i stället har S som landets största oppositionsparti backat så till den milda grad att partiet innan året var slut hade avskaffat sin integrationspolitiska talesperson.

Att inte ha en integrationspolitisk talesperson skulle kunna ses som ett ställningstagande.

Det skulle gå att hävda att en sådan är överflödig i en socialdemokratisk politik, där i stället talespersonerna för arbetsmarknad och skolfrågor hanterar de frågor som faktiskt berörs, utan att lägga på någon som helst etnisk dimension. Ett genomtänkt ställningstagande och en oppositionspolitik värd namnet.

Men Socialdemokraternas avveckling av posten har i stället följts av tystnad. Och tyvärr verkar just tystnaden vara det som karaktäriserar oppositionen i integrationsdebatten. Att S och V i oktober valde att inte delta i SVT:s partiledardebatt för att inte stå på samma sida som SD har i efterhand visat sig bli symboliskt.

Avsaknaden av strategi och självförtroende banar nu allt mer väg för just de åsikter som man inte vill förknippas med.

Nytt år, nya möjligheter och inte minst – ny ledning. Det är dags för S att lämna den turbulenta tid som varit och ge sina svar på Sveriges viktigaste fråga.

Amanda Björkman

Sverigesresurser.se

Sveriges första debattsajt för integrationsfrågor

Mest läst