Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ta shoppingledigt för miljöns skull

Att shoppa loss är inte bra för miljön. Därför uppmanas alla att helt enkelt att inte shoppa på lördag.

– Jag kan inte minnas att jag köpt något onödigt nyligen. Men det har jag säkert gjort, säger Göran Hådén, talesman för En köpfri dag i Sverige.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En köpfri dag, eller Buy Nothing Day är en internationell företeelse som startade i början av 90-talet i Storbritannien. Tanken med dagen är att få människor medvetna om att onödig shopping påverkar miljön negativt, och utarmar jordens resurser.

– Skulle alla på jorden handla som vi gör i Sverige, skulle vi behöva tre jordklot till. Resurserna räcker inte till, säger Göran Hådén.

TT: Så du kan döva ditt dåliga samvete för miljön genom att låta bli att handla på lördag, och fortsätta som vanligt dagen efter?

– Nej, tanken med En köpfri dag är att ta en paus i shoppandet och fundera över konsekvenserna av allt vi handlar. Är det verkligen så här vi vill leva våra liv? säger Hådén.

På Svensk Handel är man inte överdrivet förtjust.

– Våra medlemsföretag arbetar hårt med miljöfrågor varje dag. Det arbetet påverkar miljön mer positivt än att vi slutar handla för en dag, säger Margareta Ternell, presschef på Svensk Handel.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.