Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Ta shoppingledigt för miljöns skull

Göteborg Att shoppa loss är inte bra för miljön. Därför uppmanas alla att helt enkelt att inte shoppa på lördag.

– Jag kan inte minnas att jag köpt något onödigt nyligen. Men det har jag säkert gjort, säger Göran Hådén, talesman för En köpfri dag i Sverige.

En köpfri dag, eller Buy Nothing Day är en internationell företeelse som startade i början av 90-talet i Storbritannien. Tanken med dagen är att få människor medvetna om att onödig shopping påverkar miljön negativt, och utarmar jordens resurser.

– Skulle alla på jorden handla som vi gör i Sverige, skulle vi behöva tre jordklot till. Resurserna räcker inte till, säger Göran Hådén.

TT: Så du kan döva ditt dåliga samvete för miljön genom att låta bli att handla på lördag, och fortsätta som vanligt dagen efter?

– Nej, tanken med En köpfri dag är att ta en paus i shoppandet och fundera över konsekvenserna av allt vi handlar. Är det verkligen så här vi vill leva våra liv? säger Hådén.

På Svensk Handel är man inte överdrivet förtjust.

– Våra medlemsföretag arbetar hårt med miljöfrågor varje dag. Det arbetet påverkar miljön mer positivt än att vi slutar handla för en dag, säger Margareta Ternell, presschef på Svensk Handel.