Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Ta med hunden ut har blivit inne

Får man ta hunden med sig in i himlen? Det är osäkert, men på krogen blir det allt vanligare med fyrbenta restauranggäster.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Frågan ställdes på en tråd på Facebook. Var finns ett bra, hundvänligt lunchställe i centrala Göteborg?

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

2013 gjorde GP en rundringning till en rad krogar, caféer och barer men sedan dess har mycket förändrats, visar det sig.

Antalet hundägare och hundar ökar, liksom de krogar som tillåter att det fyrbenta sällskapet får följa med in.

- Vi älskar hundar. Att tillåta hundar på våra restauranger är ett skönt kontinentalt inslag i restaurangmiljön eftersom restauranger blivit en del av vardagen. Det är även mycket uppskattat av våra gäster, förklarar Tobias Hamberg, vd för Auktionsverket restauranger AB som bland annat äger restaurangerna Made in China och Taverna Averna på Tredje långgatan.

Och när vi går in på restaurangen Tacos och Tequila sitter blandrasen Mini i knät på David Amundson. Matte Sophie Kuhlin jobbar på krogen och har henne ofta med sig.

- Men som hundägare måste man använda sitt sunda förnuft och se till att hunden inte stör, säger Sophie Kuhlin.

Det finns inga regler som säger att hundar inte får följa med in. Det är upp till den enskilde restaurangägaren som dock måste garantera att maten som serveras är säker. Det vill säga - inga hundhår eller annat från hunden på tallriken. I och med detta är det direkt olämpligt att släppa in en hund i ett restaurangkök.

Pia Gustavsson på avdelningen för livsmedelskontroll vid miljöförvaltningen i Göteborg upplever inte att de får fler frågor om reglerna kring hund på restaurang.

- Det har kanske blivit tydligare att det är restaurangägaren som gör det valet och det är på dem som ansvaret ligger. Tidigare har det varit otydligare och många har trott att det finns ett förbud, säger hon.

- Och när det gäller allergifrågan så gör ju restaurangägaren ett val och utesluter hundallergiker i och med att hundar får följa med. Det går ju inte att kombinera hundar på krogen med hundallergiker, säger Pia Gustavsson.

Ända sedan restaurangen Barabicu byggdes har mopsen Diego svassat runt i salongen. Hans husse är köksmästare och när GP kliver in för att träffa Diego så hittar personalen honom inte först. Lunchrusningen är över och han har helt enkelt gömt sig för att sova.

- Vi har haft en gäst som har klagat. Och det är klart, är man allergisk och inte känner till att vi är hundvänliga och har beställt sin mat, då blir man besviken. Vi kanske borde sätta upp en skylt "dogs allowed" på dörren, säger Malin Löfgren.

Lista: Hundvänliga krogarna - eller se kartan längre ner.

Fakta: Rasernas tio-i-topp i Göteborg

Schäfer

Labrador retriver

Jack russel terrier

Golden retriver

Rottweiler

Chihuahua, korthårig

Bichon Havanais

Chihuahua, korthårig

Amerikan staffordshire terrier

Cavalier king charles spaniel

Karta: Se vilka hundraser som är vanligast där du bor

Bild - 2
Bild - 3
Mest läst