Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Ta hjälp av rätt verktyg

Multiverktyget är ett praktiskt hjälpmedel i många situationer. Den dyrare klassikern blev bäst i ett test av tio modeller från 70 till 1500 kronor. Men det finns också ett bra budgetalternativ.
Multiverktyget är en mångsidig problemlösare när andra verktyg inte finns tillgängliga. Det förvaras smidigt i bältet, redo att ingripa när något skall fixas vid fiske, jakt, båt- eller cykelsemester.

Till skillnad från en så kallad schweizisk fickkniv är multiverktyget i grunden en tång med avbitare och en rad andra funktioner i handtaget. Vanligt förekommande extrafunktioner är kniv, såg, olika skruvmejslar, kork- och burköppnare. Vissa verktyg har utbytbara bits för olika skruvskallar vilket ökar flexibiliteten.

Skillnad i kvalitet
Smartson har användartestat fem dyrare modeller mellan 680 och 1500 kronor samt fem budgetalternativ under 200 kronor. Bäst i test är klassikern Leatherman Wave medan bästa budgetval är Asaklitt från Clas Ohlson.

Antalet funktioner skiljer sig inte nämnvärt åt mellan en dyr och en billig modell. Dock är skillnaden markant i ergonomi, kvalitet samt säkerhet, det vill säga att kunna låsa kniv och såg i utfällt läge.

Dyrare modeller har oftast fodral i läder som är formsytt för att sitta ordentligt på bältet. Billigare produkter har fodral i nylon, ofta med dålig passform. Samtidigt kan en påkostad modell kosta lika mycket som fem billiga, så det gäller att tänka sig för till vad och hur ofta man ska använda sitt verktyg.

Klassiker bäst i test
Testvinnaren Leatherman Wave för 1300 kronor är en modell som funnits i flera år och den står sig fortfarande stark i konkurrensen. Leatherman Wave kommer med ett elegant läderfodral och kan kompletteras med bits för att få fler kombinationer av skruvmejsel. Bland verktygen finns också en skruvmejsel i miniatyr som kan vara räddningen för att fixa till exempel glasögonbågar.

Gerber Multipliers Method har en klar fördel i sitt relativt låga pris på 680 kronor. Den har basutbudet av kniv, sågar och mejslar. Fodralet i nylon kan antingen fästas horisontellt eller vertikalt i bältet.

Fynd i budgetklassen
Asaklitt utmärker sig i budgetsegmentet. För 150 kronor får du en tång med skönt grepp och många funktioner, till och med inbyggd lampa. Den saknar dock säkerhetsspärr så man måste vara försiktig i användningen av kniv och såg. Tyngden i verktyget och handtagets utformning gör den mycket prisvärd.

Bahco MTT8674 för 120 kronor är det enda verktyget i testet som har korkskruv vilket ger pluspoäng. Dock får den ett underkänt kvalitetsbetyg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.