Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

    Den här artikeln ingår för dig som är kund.

    Tårta - prinsesstårta - test

    2012. En vit prinsessa vann inte hela kungadömets, men väl konsumentpanelens gunst.

    Av de åtta tårtorna i testet blev Brogyllen folkets favorit.

    Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

    Idag är valet givet. Vill man fira den kungliga lyckan får det bli en prinsesstårta till tre-fikat.

    – Ingen riktig prinsessa, men väldigt fin ändå. Jag tror att den är dyr för man ser en massa sylt, sade Sassa Wickman som visade sig vara något av en expert på just prinsesstårtor.

    Brogyllens originella variant var mycket riktigt dyrast – 360 kronor. Den säljs å andra sidan som 12-bitars och då blir priset per tårtbit inte fullt så högt.

    Många lovord östes över skapelsen som beskrevs som ljuvligt vacker och lyxig med bröllopskänsla. Smaken var det heller inget fel på. En fluffig sockerkaksbotten, smarrig marsipan och hallon som tycktes nyplockade och gaffelmosade.

    Enligt personalen på Brogyllen är den vita färgen helt enkelt en fråga om stil. Om kunden inte har några speciella önskemål får hon alltså en vit tårta, men man kan även be om en grön eller rosa.

    Att man även äter med ögonen blev extra tydligt i detta test. Rickard Trulsson gillade Pour Bontårtans utseende:

    – Riktigt snygg. Precis så ska den se ut, både i sagorna och i verkligheten, skrev han i sitt protokoll.

    Marie Berlin Martinsson prisade den andra fyra fyrars-tårtan från Steinbrenner, som hon helt enkelt tyckte var vacker – ett riktigt ”skylt-ex”.

    Men hade man bara gått på utseendet hade nog Dahls vunnit. Någon tyckte att rosorna var fantastiska, en annan gillade kontrasten mellan florsocker och marsipan och Fredrik Jansson sammanfattade med att ”man vill bara sätta tänderna i den”.

    För att återgå till Sassa Wickmans specialkunskaper så hittade hon bara en tårta som var gjord på ”rätt” sätt, nämligen den från Ica Maxis konditori.

    – De är de enda som inte har fuskat, alltså lagt sockerkaka mellan sista lagret grädde och marsipanen. Synd bara att smaken inte var något vidare, och att de har fläskat på med billig sockerkaka, sade hon.

    Alice Sjöstedt tyckte att den kändes som ”att tugga socker”.

    Ica Maxis tårta blev en typisk trea. Helt okej men inte mer.

    Paneldeltagarna var dock inte särskilt nöjda med Nöjds variant. Den fick överlag låga betyg med motiveringar som att den innehöll för mycket vaniljkräm, att marsipanen var torr och att sylten smakade konstgjort.

    – Det var förvånansvärt stor skillnad på dem. Man trodde ju att en tårta var en tårta, sammanfattade Cecilia Johansson.

    Ingvar Bogdanoff tillade att det här var ett väldigt nyttigt test:

    – När man köper tårta i vanliga fall får man ju gå på dekoren eftersom man inte kan provsmaka, sade han.

    Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.