Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 2
Tårgasattacker, som här i Bahrain, kommer även att tillåtas i Sverige.

Tårgas mot folksamlingar tillåts

Polisen ska kunna använda tårgaspatroner mot folksamlingar utomhus, när det finns stor risk för konfrontation och våld. Tidigare har det endast varit tillåtet inomhus, exempelvis vid fritagningsförsök

Polisfacket är kritisk till de nya föreskrifterna kring tårgas.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Genom att börja reglera så kommer man närmare den punkt när någon skulle kunna få för sig att använda det, säger Mats Vangstad, ordförande för polissektionen vid Jusek.

De nya reglerna från Polisstyrelsen träder i kraft den 1 februari. Samtidigt skärps reglerna för hur polisen får använda pepparsprej, efter kritik från justitieombudsmannen.

Särskild polistaktik

Efter Göteborgskravallerna 2001 har polisen byggt upp metoden särskild polistaktik (SPT) – och det är i samband med den sortens insatser som tårgas ska kunna användas.

– När SPT-organisationen ska användas kan den få tillgång till tårgas utomhus. Men det ska användas ytterst restriktivt. Och bara av speciellt utbildad polis som har en stresstålighet och kan hantera folksamlingar, säger Per Engström, chef på Rikspolisstyrelsens brottsförebyggande avdelning, till TT.

Det ska finnas stor risk för konfrontation och våld för att polisen ska få använda tårgas utomhus mot folkmassor. En derbymatch i fotboll kommer förmodligen inte att nå upp till den risknivån.

"Absolut panik"

I vissa länder är det vanligt att använda tårgas för att skingra demonstrationer, som till exempel i Grekland och Egypten det senaste året.

– Det är ingen trevlig upplevelse. Särskilt om man får i sig så mycket att man inte kan andas längre. Det är absolut panik, säger Rebecka Carlsson, språkrör för Grön Ungdom.

Under en vecka i Egypten i november fick hon i sig mycket tårgas, som ska ha varit extra stark.

I Sverige har tårgas aldrig använts mot stora folkmassor.

– Vi satsar mer på dialogpoliser än på tårgas, och det kommer vi fortsätta med, säger Per Engström.

Tårgas är förbjudet som stridsmedel i krig, enligt FN:s konvention om kemiska vapen.

Däremot kallas tårgas i konventionen för "en metod för upploppskontroll", och det är ofta så den används, för att skingra folkmassor i demonstrationer.

Tårgas irriterar ögon, hals och slemhinnor.

Det är förbjudet enligt lag för privatpersoner att ha tårgas eller pepparsprej.

Källa: FN:s konvention om kemiska vapen, Polisen (TT)

Mest läst