Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/5

Tågtrafiken åter i rullning efter långa stoppet

Sedan 10-tiden på måndagen var det stopp i tågtrafiken mellan Alingsås och Vårgårda och även resenärer på sträckan Göteborg – Stockholm påverkades. Tåg fick evakueras. Inte förrän efter 21.00 kom trafiken igång.
– Det blir varmare och varmare i vagnarna och stämningen börjar bli desperat, säger resenären Arne Hellmark.

Vid 13.20 evakuerades 250 resenärer från det första tåget som stått stilla på grund av elfelet. Under eftermiddagen fick även resenärerna på det andra tåget lämna vagnarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Enligt Trafikverket handlar det om ett elfel och en reparatörer är på plats för att undersöka felet. Vid halv tre-tiden meddelande Trafikverket att all tågtrafik är inställd på den aktuella sträckan till tidigast tisdag klockan 05.00 och att orsaken var en nedriven kontaktledning.

– Tågtrafiken leds om via Älvsborgsbanan och Boråsbanan och buss ersätter på vissa sträckor. Exakt hur många tåg som är berörda vet vi inte eftersom det är flera olika företag som bemannar den här sträckan, säger Alexandra Elias, presskommunikatör på Trafikverket.

Resenärer hänvisas till sitt tågbolag för information om eventuell ersättningstrafik.

"Stämningen börjar bli desperat"

På Blå tåget, mellan Vårgårda och Alingsås, har resenären Arne Hellmark med flera suttit fast sedan tre timmar tillbaka. Han var på väg från Göteborg och skulle ha varit i Stockholm vid 12-tiden på måndagen.

– Det blir varmare och varmare i vagnarna och stämningen börjar bli desperat. Folk är upprörda och ledsna. Vissa vagnar är så varma att det inte går att andas i dem. Det finns spädbarn och djur ombord, säger han och fortsätter:

– Vi har fått vattenflaskor av personalen men vi vet inte om vi ska dricka dem eller spara dem eftersom vi inte vet hur länge vi kommer att sitta här. Vi får inte lämna tåget, säger han.

Han tillägger att fönstren går att öppna men att det inte ger särskilt mycket luftströmningar inne i vagnarna. Han säger också att personalen uppmanat resenärerna att inte spola i toaletterna:

– Eftersom de är eldrivna vet man inte hur länge de kommer att kunna användas. Det börjar lukta illa både från svettiga kroppar och stillastående luft, säger han.

När GP når Arne Hellmark senare på eftermiddagen har han evakuerats och sitter på en buss i Alingsås på väg till Göteborg.

– Det är tråkigt att man bokar ett tåg och så går de inte att lita på att det går som det ska, säger han.

Det tog många timmar att få ordning på elfelet, inte förrän 21.15 på måndagskvällen började tågen åter att rulla.

Flera olika stopp

På eftermiddagen rapporterade Trafikverket om ytterligare ett stopp i tågtrafiken. Orsaken var en urspårning och påverkade resande förbi Flen.

Tågtrafiken på sträckorna Sala-Västerås/Katrineholm/Norrköping/Linköping, Stockholm-Göteborg, Stockholm-Linköping/Malmö, Stockholm-Hallsberg/Karlstad, påverkas av urspårningen.

Reparatör är på plats men det är oklart när felet kan vara avhjälpt.

Under måndagseftermiddagen inträffade även stopp vid Stenungsund som påverkade sträckan Göteborg - Uddevalla. Tågstoppet ska ha berott på ett elfel. Vid 18.30-tiden meddelade Trafikverket att felet var avhjälpt och att tågtrafiken åter rullade.

Mest läst