Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1

Tåg spårade ur vid Liseberg

Ett Västtåg på väg mot Göteborg från Borås spårade ur strax utanför Lisebergs station under lördagen. - Som tur är skadade sig ingen, säger Thomas Pihl, presskommunikatör på Trafikverket.

Orsaken var att tåget körde på en större sten. Olyckan inträffade vid kvart över fem och tåget kunde inte köra vidare för egen maskin. Tåget behövde bärgas vilket innebär att all tågtrafik på sträckan Göteborg - Hindås ställs in.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

- Det kommer ta minst ett halvt dygn att bärga. De kommer hålla på även i morgon söndag med det, säger Yasmine Boulechfar på Trafikverkets pressjour.

Såväl tåget som spåret fick omfattande skador vid olyckan. Det är oklart hur länge tågtrafiken kommer att stå still på sträckan. Bärgningsarbetet försvåras av att tåget står otillgängligt till i terrängen.

- Innan tåget är bärgat går det inte att inspektera spåret ordentligt. Därför vet vi inte exakt hur omfattande skadorna är eller hur lång tid de kommer ta att reparera, säger Yasmine Boulechfar till GP vid 22-tiden på lördagskvällen.

Det är stopp i trafiken mellan Göteborg och Mölnlycke, vilket påverkar all tågtrafik mellan Göteborg och Borås och vidare söder ut mot Värnamo och Kalmar.

Ersättningsbussar kommer köra på sträckan Göteborg - Hindås tills vidare. Tågen mot Värnamo och Kalmar påverkas även de av olyckan.

Daniel Svantesson satt på tåget när tåget spårade ur. Han berättade att kollisionen inte var kraftig men att tåget gick ojämnt innan det stannade.

- Det kändes som om man körde bil med en punktering, säger han till GP.

Enligt Trafikverket fanns det 18 passagerare ombord på tåget. En timme efter tåget stannade evakuerades alla 18 personer.

- Allt gick lugnt och stilla till och vi fick promenera längs med spåret mot Göteborg. Tåget stod så otillgängligt till så det gick inte att hämtas oss med buss, säger Daniel Svantesson.

De 18 personerna blev ledda av tre personer från Trafikverket som guidade dem längs spåret.

Hur stenen ska ha hamnat på rälsen är i nuläget oklart.

- Som det verkar ska stenen ha ramlat ner på spåret. Troligtvis från en bergvägg i närheten, säger Thomas Pihl.

Kan det vara fråga om ett sabotage?

- Nej, i nuläget finns det inga misstankar om sabotage, säger han.

Mest läst