Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Tätt mellan blocken

Marginalerna krymper mellan blocken. GP/Sifo:s majmätning pekar mot en väldigt spännande valrörelse.

Sifo:s majmätning har samma trend som två andra färska mätningar. Skillnaden mellan de rödgröna och alliansen är mycket liten, och den tycks krympa.

- Det ger naturligtvis råg i ryggen åt allianspartierna. Underläget, om det ens är något, är inte större än att det går att knapra in, säger Henrik Oscarsson.

Sifos mätning gjordes mellan 3 och 11 maj. Den första mätdagen lade de rödgröna fram sin budgetmotion, som i praktiken var en budget med vallöften för de kommande två åren. Under en vecka hade då S, V och MP trummat fram sina valbudskap.

Den sista mätveckan har i huvudsak rört den ekonomiska krisen i Grekland och andra EU-länder.

- Finansminister Borg kopplade med en gång sin retorik till Lehman Brothers och finanskrisen hösten 2008, spekulerar Oscarsson.

- Ett smart drag för att påverka opinionen, säger han.

Det var under hösten 2008 som alliansen började knappa in på de rödgrönas stora försprång.

- Det är svårt för en opposition att kritiskt agera mot en regering som skall hantera kris som kommer utifrån, säger Henrik Oscarsson.

I stället blir det en fråga om regeringen klarar krishanteringen. Under tiden är oppositionen hänvisad till åskådarplats.

- Och där kan den inte sitta och bua. Det skulle nästan vara landsförräderi, säger Henrik Oscarsson.

De senaste veckorna har Reinfeldt och Borg gång efter annan påtalat att Sverige kommit ur förra krisen bättre än de flesta europeiska länder. Samtidigt har statsministern raljerat över att "Sahlin och Östros verkar vara de enda som inte upplevt finanskrisen".

Vilken effekt Greklandsoron haft på Sifo:s majmätning är dock svårt att säga. Alla förändringar för riksdagspartierna i månadens Sifo ligger inom felmarginalen.

- Dessutom ligger moderaternas och alliansens ökning ganska jämt över mätperioden. Det finns alltså ingen koppling i tid till den senaste veckans utveckling, säger Toivo Sjörén, chef för Sifo:s opinionsundersökningar.

Däremot går Sjörén med på att de rödgröna inte tycks ha vunnit så mycket opinion på vallöftena från sin vårbudgetmotion.

- Skall de rödgröna kunna vinna valet, verkar de som att man måste lita till att Miljöpartiets fortsatta starka siffror håller i sig, säger Toivo Sjörén.

Han pekar på några intressanta underströmmar i opinionen.

De rödgröna är kvinnoblocket. Närmare 53 procent av de som skulle rösta rödgrönt i dag är kvinnor.

De rödgröna knappar in på alliansens försprång bland pensionärer. Möjligen kan just det hänga samman med budgetmotionens löften om sänkta skatter till pensionärer.

I de tre storstäderna härskar alliansopinionen. Siffrorna är inte helt tillförlitliga, men i Göteborg och Stockholm har alliansen klart mer än 50 procent av opinionen bakom sig. Socialdemokraterna ligger just nu på knappa 25 procent i Stockholm, Göteborg och Malmö - det skall dock tilläggas att Sifos fråga handlar om hur människor skulle rösta i riksdagsvalet.

Bild - 4
Bild - 3
Bild - 2

För att vara statistiskt signifikant måste ett partis förändring från en Sifo-mätning till en annan vara större än

S +/- 3,0 procentenheter

MP +/- 1,9

V +/- 1,3

M +/- 2,9

FP +/- 1,6

C +/- 1,4

KD +/-1,1

SD +/- 1,1

Källa: Sifo

Mest läst