Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  "Tänker inte sluta borra för att det är klimatkonferens"

  Stenas oljeborrning gör brakförlust, men att avveckla verksamheten för klimatets skull är inte aktuellt. - Jag tänker inte sluta borra för att det är klimatkonferens, säger Dan Sten Olsson till GP.

  Förra året stod Stenas oljeborrning för en stor del av koncernens vinst. I år gör de i stället en brakförlust. Lågkonjunktur på oljeplattformar, förklarar Dan Sten Olsson, styrelseordföranden och delägare i familjeföretaget Stena AB, i sin årliga intervju med GP.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Att lägga ner verksamheten av klimatskäl är inte aktuellt. Inte ens under klimattoppmötet när världens ledare samlas för att besluta om gemensamma utsläppsminskningar.

  - Jag tänker inte sluta borra för att det är klimatkonferens, säger han.

  - Jag ser inte någon anledning för att vi ska lägga ner vår rörelse för det, men vi får anpassa oss till utvecklingen naturligtvis, men vi behöver inte leda den.

  Enligt Dan Sten Olsson är ökad kolutvinning ett större problem än ökad olje- och naturgasproduktion, och någon kolverksamhet har inte företaget. Hans prognos är att olja kommer att behövas i minst trettio år och fram till dess kommer Stenas oljeplattformar att användas.

  - Jag vill inte hyckla när folk frågar mig sånt där. Jag vill inte vara känd för att vara god, däremot vill jag vara känd för att vara nyttig.

  I flottan finns ett specialutrustat fartyg som kan borra efter olja i arktiska miljöer med temperaturer ned till -30 grader. Den specialutrustningen kostade 200 miljoner dollar extra. Hittills har det varit en dum investering, menar Dan Sten Olsson, eftersom den inte kommit till användning.

  - Om det blir borrning däruppe, så har vi verktyget för det, och det kan hända att vi kommer göra det, men det kommer vi ta ställning till den dagen, säger han.

  Shell har under flera år fått stark kritik, särskilt av miljöorganisationer, för att göra provborrningar i Arktis känsliga miljö.

  - Just nu borrar vi inte i Arktis, men vi har samarbete med Shell och samtliga oljebolag. Vi borrar efter olja och det gör vi för att det behövs.

  - Vi skitar inte ner, observera det, vi skitar inte ner, tillägger Dan Sten Olsson.

  Det beror på hur man ser det, förbränning av fossila bränslen skitar också ner.

  - Nej, men det får man vara tydlig över, vi är inget ideellt företag, nej, det är vi inte.

  Inte heller är han orolig över att naturresurserna ska ta slut.

  - Det tror jag är en överdrift, för hitintills har teknik gjort det möjligt att anpassa sig och minska resursutnyttjandet, men det tar tid.

  Dan Sten Olsson största utmaning, enligt honom själv, är att säkerställa att Stena-företagen kommer att överleva på lång sikt och inte bli uppköpta. Flera av bolagen har blivit så pass stora att han inte längre är orolig, men oljeborrande Stena drilling tillhör ett av de företag han är mer osäker på.

  - Vi är ganska små, men å andra sidan är vi väldigt duktiga i utförandet. Vi kommer att kunna fortsätta beroende på att vi är bäst, säger han.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.