Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Tänk säsong!

Förr åt man makrill när den gick till, njöt av jordgubbar i juli och längtade efter höstens första potatismos. Idag rutinhandlar vi smaklösa tomater i januari, äter färskpotatis i april och festar på hallon till nyår.

Vad hände på vägen? När glömde vi bort hur man äter i säsong? Nu har säsongstänket återfötts och köks-sverige snackar säsong högt och lågt. För smaken, för plånboken och inte minst för miljöns skull. Här bjuder vi på lyxig vintersallad och en fullmatad säsongsguide – klipp ut och spara!

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Grönsaker i säsong, i urval

Januari

Brysselkål (september – februari)

Passar i sallader, att koka, gratinera, i soppor eller grytor. De yttersta bladen är lite beska, men resten har en mild, fin kålsmak.

Jordärtskockor (september-mars)

Näringsrika knölar som skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgas de lätt. Goda att råsteka, koka, göra puré av eller mixa till en slät soppa. Förvaras kallt.

Olika sorters rotfrukter

Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade.

Rättika (september – februari)

Ser ut som en stor, ljus morot och är god att skala och använda rå i sallader, men även kokt i grytor, soppor osv. Har en smak som påminner om pepparrot, ruccola och rädisor. Förvaras kallt.

Svartrötter(september-februari)

Smala, svarta stänglar som även kallas för falsk sparris och smaken påminner om vit sparris. Rötterna skalas så det ljusa fruktköttet kommer fram. Skalade stänglar bör läggas i vatten så att de inte missfärgas. God att koka, rosta eller steka. Förvaras kallt i plastpåse.

Februari

Jordärtskockor (september-mars)

Näringsrika knölar som skalas och läggs i kallt vatten, annars missfärgas de lätt. Goda att råsteka, koka, göra puré av eller mixa till en slät soppa. Förvaras kallt.

Olika sorters rotfrukter

Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade.

Rödkål(Augusti – mars, men något minskad tillgång under februari och mars)

Har samma egenskaper som vitkålen men har en vacker röd färg på bladen. Passar i sallader, i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Rättika (september – februari)

Ser ut som en stor, ljus morot och är god att skala och använda rå i sallader, men även kokt i grytor, soppor osv. Har en smak som påminner om pepparrot, ruccola och rädisor. Förvaras kallt.

Vitkål (juni-mars)

Stort kålhuvud med fin kålsmak. Den mindre, spädare vitkålen är god som den är i sallad, medan den större med grövre blad är god att tillaga. T ex i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Mars

Gul lök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)

Passar i allt från soppor, såser och grytor till att steka, koka och rosta. Har en något skarpare smak än rödlöken. Förvaras kallt och torrt.

Nässlor (mars-juni)

En mycket näringsrik ört som är som bäst när den är späd och liten. Bladen är täckta med brännhår som förlorar sin effekt när man tillagar eller torkar nässlorna. Förvällda nässlor kan även frysas. Goda i soppa, gratänger, såser, pannkakor, våfflor, lasagne, pesto, bröd eller te. Förvaras kallt i plastpåse.

Olika sorters rotfrukter

Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade.

Rödlök(juni-april)

Den röda löken har en något mildare smak och passar därför särskilt bra rå i sallader. God i inläggningar, soppor, grytor, att steka, koka, i såser, gratänger, pajer och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.

Schalottenlök (juni-april, men något mindre tillgång under mars-april)

Finns även som bananschalottenlök. Med sin milda och karaktäristiska smak anses den bland de finare lökarna och har ett brett användningsområde. Äts både rå och tillagad i såser, soppor, grytor, gratänger, omeletter, sallader och mycket mer. Förvaras kallt och torrt.

April

Nässlor (mars-juni)

En mycket näringsrik ört som växer vilt över hela landet. Är som bäst när den är späd och liten. Bladen är täckta med brännhår som förlorar sin effekt när man tillagar eller torkar nässlorna. Förvällda nässlor kan även frysas. Goda i soppa, gratänger, såser, pannkakor, våfflor, lasagne, pesto, bröd eller te. Förvaras kallt i plastpåse.

Pepparrot (mars-augusti)

Jordväxande rot som har en fin, pepprig smak. Väldigt god att skala och riva fint till kött- och fiskrätter, sallader, såser och soppor. Bör tillsättas i slutet då den kan få en besk smak om den tillagas för länge. Ska förvaras riktigt kallt och mörkt, annars kan den missfärgas. Kan även frysas.

Rädisor (april – oktober)

Finns i varierande färg och form, men den runda, röda rädisan är vanligast. Innehåller senapsolja och får därför en pigg, skarp smak. Goda råa eller lätt upphettade. Förvaras svalt, helst med blasten bortskuren.

Rabarber (mars-september)

De syrliga bladstjälkarna äts, och de är godast när de är späda och små. God i pajer, bakning, sylt, marmelad, kräm och mycket mer. Klarar sig ett par dagar i kylskåp men kan även frysas.

Ramslök (april-maj)

Väser vilt i södra Sverige. Man använder bladen som liknar liljekonvaljblad, de trekantiga stjälkarna samt löken. Doftar starkt av vitlök och är god som smaksättning i sallader, soppor, grytor och såser. Förvaras kallt.

Maj

Fläder (maj-juli)

De vita, vida blomsterställningarna används till att göra saft och som smaksättare i marmelad, sylt, bakverk, glass, likörer och mycket mer. Under hösten ger samma buske eller träd svarta bär som är goda att göra saft eller gelé på. Lätt att förväxla med den giftiga druvflädern och sommarflädern, men som på hösten får röda bär istället för svarta.

Gräslök (april-september)

God grovhackad eller finhackad i såser, sallader, till ägg och fisk, på smörgåsar och mycket mer. Förvaras i kylskåp i plastpåse med lite vatten.

Salladslök (maj-september)

Kallas även piplök och ser ut som liten purjolök. Har en mild löksmak och är god rå sallader eller tillagad i soppa, wok, grytor. Även god att steka eller grilla. Förvaras kallt i plastpåse.

Spenat (april-september)

Säljs antingen färsk som lösa blad eller i knippen, men finns även fryst. Bladen är mörkgröna, har en mjäll konsistens och fin, mild smak. Kan användas råa i sallad, lätt stekta, i soppor, stuvningar, gratänger eller pajer.

Vit och grön sparris (maj-juni)

Den vita sparrisen skalas försiktigt och kokas mjuk i vatten med salt, citron och lite socker. Den gröna sparrisen behöver sällan skalas, men däremot bryts den hårda roten bort. Kokas liksom den vita sparrisen men kan även grillas eller stekas. De riktigt späda kan även ätas råa. Förvaras kallt.

Juni

Färskpotatis (maj-augusti)

Är egentligen bara ett samlingsnamn för den potatis som skördas och säljs i Sverige innan den 30 september. Skördas ofta när de är riktigt små och är starkt förknippade med sommarens smaker och rätter.

Jordgubbar

Nu börjar de svenska jordgubbarna mogna på åkrar och land. Skölj inte jordgubbarna om du inte måste, vattnet gör dem lätt mjuka och de förlorar en del av sin smak.

Persilja (april-oktober)

Finns som krusbladig och slätbladig. Allsidig krydda som är god i rätter med fisk, grönsaker, ägg och i grytor. Även god i sallader, såser och soppor. Förvaras kallt och fuktigt.

Salladskål (juni – november)

Kallas även för kinakål och har långa, ljusgröna blad som blir grönare och krusiga upptill. Har en krispig och saftig konsistens och en mild kålsmak. God rå i sallad, men passar även att woka, steka eller koka. Förvaras kallt insvept i plast.

Sockerärtor (juni-augusti)

Mycket god rå men även lättkokt, hastigt stekt eller rostad. Konsistensen på råa sockerärtor ska vara fast och krispig. Kan förvaras kort tid i kylskåp, gärna i plastpåse.

Juli

Blomkål (juni-november)

Hela blomkålen kan ätas, men den blomliknande toppen är mjällast. Har en mild och god smak som passar såväl rå i sallader som tillagad i soppor, wok, grytor, gratänger, pajer, puré och som kokt eller stekt grönsakstillbehör. Förvaras kallt i plastpåse.

Broccoli (juni-oktober)

Hela broccolin kan ätas och har mild och fin kålsmak. Små buketter kan ätas råa i sallad, men broccoli är även gott tillagat i soppor, wok, grytor, gratänger, pajer, Även gott som kokt eller stekt grönsakstillbehör. Förvaras kallt.

Fänkål (juli-september)

Kan både vara riktigt rund och stor, liksom plattare och mindre. Har en söt smak som drar åt anis eller lakrits. Mycket god rå i sallader och som tillagad i grytor, såser, soppor, bakad eller gratinerad. Förvaras kallt i plastpåse.

Gurka(februari-oktober)

Det finns en mängd olika sorter men i Sverige slanggurka och druvgurka de vanligaste. Den förstnämnda används vanligtvis i sallader, i såser och på smörgås, medan den andra framför allt används till inläggningar. Förvaras svalt, ca 12 grader.

Kålrabbi (juli-september)

Kålsort där man skalar och äter stammen vars kött är mjällt och krispigt. Smaken är mild och fin. Kan ätas rå i sallader, men är även god att rosta, koka, steka och stuva. Förvaras kallt.

Olika sorters bär och frukt

Bär är både gott, nyttigt och just den här perioden i säsong. Plocka själv eller köp nyplockade. Var aktsam med hur du förvarar dem, de flesta bär kräver olika sorters behandling.

Olika sortera bönor (juli-september)

I Sverige finns bland annat bondböna, brytböna, haricots verts, skärböna och vaxböna. Bönorna är goda att koka och äta hela. Förutom bondbönan där man endast äter ”ärtorna” inuti bönan som man får fram genom att ta bort bönans yttre skinn, koka de ljusgröna ”ärtorna” med dess hölje och sedan tas även detta hölje bort. Förvaras kallt, helst i plastpåse.

Olika sorters sallad

Just nu finns det mängder med olika sorters sallader som skördas i Sverige. Vissa sorter är goda för sin beska, andra för sin nötighet och somliga just för sin krispighet. Hitta din favorit eller blanda flera olika sorter i en grönsallad.

Squash (juli-oktober)

Kallas även zucchini och courgette. Finns både som mindre och större varianter, liksom en gul sort. God rå i sallader, att rosta, grilla, steka eller koka lätt. Även gott att fylla med t ex köttfärssås och baka i ugnen. Förvaras svalt.

Tomat (april-oktober)

Det finns flera olika sorter att välja mellan, i olika färger och former. Riktigt mogna ska de ha en söt, saftig smak och intensiv färg. Goda råa i sallader eller på smörgås, men även goda att koka, steka, gratinera, rosta. Känsliga för kyla och bör förvaras i ca 12-13 grader.

Spetskål (juli-december)

Påminner till smaken om en mild vitkål, men skiljer sig till utseende genom det spetsiga huvudet. God antingen rå i sallader eller tillagad i wok, soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Augusti

Dill (april-oktober)

Både blad, stjälk och blomställning används. Används till skaldjur-, fisk- och äggrätter, i inläggningar, såser och sallader. Kan förvaras kallt och fuktigt ett par dagar, men går även bra att frysa.

Gurka (februari-oktober)

Det finns en mängd olika sorter men i Sverige slanggurka och druvgurka de vanligaste. Den förstnämnda används vanligtvis i sallader, i såser och på smörgås, medan den andra framför allt används till inläggningar. Förvaras svalt, ca 12 grader.

Kronärtskocka (juli-oktober)

Stjälken plockas bort och skockan kokas sedan tills bladen lätt kan dras bort. Den tjockare delen av bladen äts, liksom skockans botten när den rensats från blad och borst. Även god att gratinera och grilla. Förvaras kallt i fuktig plastpåse.

Kantareller (augusti-november)

Mycket god matsvamp som är vanligt förekommande under sensommar och höst. God att steka, använda i stuvningar, grytor, soppor och pajer. Går bra att hastigt blanchera och frysa in. Förvaras annars kort tid i papperspåse i kylskåp.

Majrova (juli-oktober)

Rund liten rot som är vit med rosa- eller lilafärgat skal på ovansidan. Fruktköttet är ofta spätt och har en mild smak. God rå i sallad, kokt, stekt, rostad, i soppor eller grytor. Förvaras kallt.

Mangold (juli-oktober)

Bladen på detta huvud används som spenat. Späda blad är goda råa i sallad, annars passar de till att steka, koka, använda i soppor eller stuvningar. Förvaras kallt, gärna i plastpåse.

Olika sortera bönor (juli-september)

I Sverige finns bland annat bondböna, brytböna, haricots verts, skärböna och vaxböna. Bönorna är goda att koka och äta hela. Förutom bondbönan där man endast äter ”ärtorna” inuti bönan som man får fram genom att ta bort bönans yttre skinn, koka de ljusgröna ”ärtorna” med dess hölje och sedan tas även detta hölje bort. Förvaras kallt, helst i plastpåse.

Olika sorters sallad

Just nu finns det mängder med olika sorters sallader som skördas i Sverige. Vissa sorter är goda för sin beska, andra för sin nötighet och somliga just för sin krispighet. Hitta din favorit eller blanda flera olika sorter i en grönsallad.

Persilja (april-oktober)

Finns som krusbladig och slätbladig. Allsidig krydda som är god i rätter med fisk, grönsaker, ägg och i grytor. Även god i sallader, såser och soppor. Förvaras kallt och fuktigt.

September

Majs (augusti-oktober)

Majskolven, där man äter kärnorna, har en söt och mild smak. Majskornen är goda råa i sallader eller i soppor, stuvningar, grytor eller bara kokt i sin enkelhet. (Kokas de för länge blir de däremot hårda.) Förvaras kallt.

Pumpa (augusti – november)

Det finns en mängd olika sorters pumpor, bland de vanligaste ätpumporna i Sverige är olikas sorters myskpumpor, vinterpumpor och jättepumpor. Köp de som är riktigt tunga och hårda, och som låter ihåligt när man knackar på dem. Fruktköttet har en söt smak och doft och är väldigt gott att rosta och äta i bitar eller mosa, använda i soppor, bakning eller grytor eller till marmelader. Förvaras svalt.

Stjälkselleri (juni-oktober)

Kallas även bladselleri. Består av långa, kraftiga bladstjälkar som är saftigt krispiga och har en mild, fin smak. Goda råa i sallad och som snacks. Även goda i grytor och soppor. Förvaras kallt i plastpåse.

Ärtor (juli-september)

Det finns både gula och gröna ärtor. De gula är goda i soppor och grytor. De gröna är goda att koka, ha i soppor, grytor och stuvningar. Säljs torkade(måste blötläggas innan tillagning), men de gröna finns även som färdigkokta i frysdisken.

Oktober

Olika sorters rotfrukter

Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade.

Päron

Päron är en underskattad matfrukt och passar smakmässigt till såväl sardeller, salta ostar, rosmarin och mycket mer.

Pumpa (augusti – november)

Det finns en mängd olika sorters pumpor, bland de vanligaste ätpumporna i Sverige är olikas sorters myskpumpor, vinterpumpor och jättepumpor. Köp de som är riktigt tunga och hårda, och som låter ihåligt när man knackar på dem. Fruktköttet har en söt smak och doft och är väldigt gott att rosta och äta i bitar eller mosa, använda i soppor, bakning eller grytor eller till marmelader. Förvaras svalt.

Svamp, t ex kantareller, karl johan osv

Nu vimlar det av svamp i skog och mark. Vissa svampar kan blancheras och sedan frysas in i små förpackningar, t ex kantarell och soppar. Andra är mer lämpliga att torka, t ex trattkantarell och gul eller brun trumpetsvamp.

Äpple

Vare sig du plockar eller köper äpplen är de som finast just nu. Syrliga äpplen är särskilt goda i mat och bak, medan söta och mjöliga passar fint till t ex mos eller saft.

November

Olika sorters rotfrukter

Rotfrukterna är fina nu. Botanisera bland det stora utbud som faktiskt finns. Förvara dem mörkt och svalt och koka, rosta eller stek. Även gott i soppor eller mosade.

Pumpa (augusti – november)

Det finns en mängd olika sorters pumpor, bland de vanligaste ätpumporna i Sverige är olikas sorters myskpumpor, vinterpumpor och jättepumpor. Köp de som är riktigt tunga och hårda, och som låter ihåligt när man knackar på dem. Fruktköttet har en söt smak och doft och är väldigt gott att rosta och äta i bitar eller mosa, använda i soppor, bakning eller grytor eller till marmelader. Förvaras svalt.

Svartrötter(september-februari)

Smala, svarta stänglar som även kallas för falsk sparris och smaken påminner om vit sparris. Rötterna skalas så det ljusa fruktköttet kommer fram. Skalade stänglar bör läggas i vatten så att de inte missfärgas. God att koka, rosta eller steka. Förvaras kallt i plastpåse.

Äpple

Vare sig du plockar eller köper äpplen är de som finast just nu. Syrliga äpplen är särskilt goda i mat och bak, medan söta och mjöliga passar fint till t ex mos eller saft.

December

Brysselkål (september – februari)

Passar i sallader, att koka, gratinera, i soppor eller grytor. De yttersta bladen är lite beska, men resten har en mild, fin kålsmak.

Grönkål (september-februari)

En sorts bladkål som är mörkgrön och saftig. Både stjälkar och de krusiga bladen äts och har ganska kraftig kålsmak. God i stuvning, paj, soppa eller rå i sallad. Förvaras kallt i fuktig plastpåse. Säljs både färsk och fryst.

Purjolök (maj-december men något minskad tillgång maj-juni och december)

På denna cylindriska, långa lök går det bra att använda såväl det vita och det gröna. Löken är god rå och finhackad i sallader, men är även god i soppor, grytor, gratänger, pajer och såser. Förvaras kallt.

Rödkål (Augusti – mars, men något minskad tillgång under februari och mars)

Har samma egenskaper som vitkålen men har en vacker röd färg på bladen. Passar i sallader, i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.

Vitkål (juni-mars)

Stort kålhuvud med fin kålsmak. Den mindre, spädare vitkålen är god som den är i sallad, medan den större med grövre blad är god att tillaga. T ex i wok, att steka, i soppa, gryta, pudding eller kåldolmar. Förvara kallt i plast.