Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Connie_WEBB
Connie Oscarsson är försvunnen sedan julafton för över ett år sedan. Cecilia Oscarsson saknar sin bror.

Systern: Var är du Connie?

Det har gått över ett år sedan Connie Oscarsson, 49, försvann.För hans lillasyster är ovisheten tärande och hon kan inte släppa tankarna på sin saknade bror.– Vissa dagar går det bättre för livet går på. Men sorgen försvinner inte, säger Cecilia Oscarsson, 40.

Det var på julafton för ett år sedan som livstecknen från Connie Oscarsson upphörde. Vid lunchtid kom han hem till sin lägenhet i Halmstad efter att ha varit på jobbet. På kvällen skulle två av hans vänner ha kommit på besök, men de ringde och avbokade. Nästa dag skulle han ha åkt hem till en annan kompis och firat jul. Under julaftonskvällen försökte denna kompis ringa till Connie – men ingen svarade.

– Vi tror att han försvann någon gång på julafton, säger hans lillasyster Cecilia Oscarsson.

Eftersom Connie hade jour började hans arbetskamrater undra vart han hade tagit vägen. De ringde och ringde, men han svarade inte. Till slut åkte de hem till honom. När han inte öppnade dörren testade de att känna på handtaget. Dörren var öppen så de gick in.

– De såg att hans jacka och skor, som han brukade ha, var kvar. Hans mobiltelefon låg på bordet. Hans pass fanns kvar hemma. Det som var borta var hans dator och hans jobbmobil, berättar Cecilia.

Kollegorna ringde polisen, men de kom inte. Efter fem-sex veckor var Connie fortfarande försvunnen. Då gav kollegorna upp försöken att få hjälp av polisen. I stället kontaktade de Missing People som gick ut med en efterlysning omedelbart.

– Det var så jag fick veta att min bror var borta. Jag hade ingen aning, säger Cecilia.

Hon berättar att hon satt på en buss på väg till stan när telefonen plingade till. Hon hoppade av bussen och började ta sig hem igen. Samtidigt försökte hon få svar på vad det var som hade hänt.

Men än i dag, drygt 14 månader senare, är frågorna lika många.

– Ovisheten är tärande. Man känner sig så maktlös. Tankarna snurrar var och varannan dag. Det kommer upp i huvudet när man minst anar det: "Var är du någonstans? Var finns du?". Man blir frustrerad, jättefrustrerad. Vissa dagar går det bättre för livet går på. Men sorgen försvinner inte, säger Cecilia.

Den sista kontakten hon hade med sin storebror var genom ett sms dagen innan han försvann.

– Han skrev: "Jag kan aldrig vara arg på dig. Du behöver inte tänka så. Jag hoppas att du och dina nära och kära har en fin jul. Ta verkligen hand om varandra".

Cecilia berättar att de blivit ovänner ett halvår tidigare.

– Nu i efterhand ser jag det som att han inte ville lämna utan att skriva "Må inte dåligt. Du behöver inte tänka på att vi hade ett bråk". Han ville att det skulle finnas i mitt huvud om han försvinner tänker jag att han tänkte.

Hon beskriver Connie som "väldigt social, pratsam och en varm människa med ett jättestort hjärta". Men han mådde periodvis dåligt, även om han var på bättringsvägen. Sista gången de träffades kändes allt bra.

– Det var liksom min bor, han jag växte upp med, berättar Cecilia och fortsätter.

– Han har alltid funnits där för mig. Jag har sett upp till honom.

Missing people har sökt efter Connie 30-40 gånger. Senaste gången var i början av mars.

– Vi hittade ingen. Men vi fortsätter, säger Nancy Hajj, verksamhetsledare på Missing People Halland.

Nu planerar de nya sök, bland annat under Missing Peoples Anhörigdag den 22 maj.

– Vi söker efter personer som varit försvunna under en längre tid. Då kommer vi att ta upp sökandet efter Connie.

Nancy Hajj berättar att de har flera områden kvar i Halmstad att söka av.

– Så länge de områdena inte är sökta kan vi inte heller utgå från att han inte är där.

Men de behöver bättre väder.

– Det finns fortfarande många områden där det är väldigt blött, lite snö. Och när det är borta kan vi söka av områdena. Det är den planeringen vi har. Vi kommer fortsätta söka tills vi hittar honom, säger Nancy Hajj.

Cecilia är oerhört tacksam för allt Missing people gjort för henne och hennes bror.

– Det är helt otroligt. De är helt fantastiska. Jag är så tacksam för vad de har gjort. Jag kan inte förstå vilka eldsjälar det finns. Det finns inte ord att beskriva vad jag känner för dem.

Hon tror att hennes bror har valt att avsluta sitt liv. Men faktumet kvarstår - Connie är ändå borta.

– Jag vill kunna få sörja och gå vidare. Jag vill hitta honom så jag får ett avslut. Är han avliden vill jag att han ska begravas så jag har någonstans att symboliskt gå och sörja på.

Mest läst