Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1
ARKIVBILD.

Syskonpar åtalas för stölder från spårvagnsresenärer

Två män och en kvinna i 50-årsåldern har åtalats för att under två år vid 25 tillfällen ha stulit från äldre kvinnor på spårvagnar.

Mellan oktober 2013 och november i fjol har de tre vid 24 tillfällen stulit plånböcker, väskor och mobiltelefoner från resenärer på olika spårvagnslinjer runt om i Göteborg.

De åtalade är en man och en kvinna, 49 respektive 51 år, som är syskon samt en 54-årig man. Den sistnämnde har enligt kammaråklagare Annika varit mest drivande:

- Han har deltagit i alla stölderna och vanligtvis haft sällskap av de andra två.

De grova stölderna har vanligtvis bestått i att en plånbok fiskats upp ur de åldriga kvinnornas väskor eller ur deras fickor.

Vid en av stölderna, i juni i fjol på en spårvagn nära Järntorget, blev en 86-årig kvinna av med sin plånbok som hon hade i en väska på rullatorn. Den innehöll en mindre mängd kontanter, bankkort, körkort och presentkort.

- Ingen har märkt när det har skett men efteråt har målsägandena tänkt på att någon var oönskat närgången på spårvagnen, eller var hjälpsam utan att de ville ha någon hjälp.

De tre misstänkta kunde gripas i november sedan polisen lyckats identifiera dem på spårvägens övervakningsfilmer. De har suttit anhållna och häktade sedan dess.

Alla de åtalade stölderna finns på film, sammanlagt 19 stycken.

Dessutom åtalas de båda männen för en grov stöld i en tobaksaffär i Gamlestaden, där de misstänks ha stulit en plånbok ur en kvinnas väska.

De tre är också åtalade för fem bedrägerier. Det handlar om att de handlat eller gjort uttag med stulna kontokort, för belopp som varierat mellan 1 700 och 25 000 kronor. Dessa kontokort har också stulits från äldre kvinnor på spårvagnar.

- Men i de fallen har inte bilderna från övervakningskamerorna varit tillräckligt tydliga, så då har jag i stället åtalat för bedrägeri i de fallen, säger Annika Boman.

Uttagen från bankomater finns dokumenterade på övervakningsfilm.

De tre medger att det är dem som syns på övervakningsfilmerna. Därefter är deras inställning varierad.

- En av dem har i vissa delar erkänt stöld, säger Annika Boman.

Hon begär att de tre utvisas från Sverige, med förbud att återinresa på tio år.

Mest läst