Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Bild - 1
Att Sverigedemokraterna vänder (arbetskrafts)invandring ryggen är välkänt. Men varje gång Socialdemokraterna eller Vänsterpartiet tappar stöd bland LO-väljare ansluter de sig till retoriken vilket genererar förslag som att ge facket vetorätt över arbetskraftsinvandringen, skriver debattören.

Syna motståndet mot arbetskraftsinvandringen

Så fort något parti håller på att tappa LO-väljare kommer frågan om arbetskraftsinvandring på tal. Under täckmanteln rimliga arbetsvillkor föreslås nya gränshinder. Detta skadar Sverige i flera avseenden. Både SD, S och V behöver nu svara på några avgörande frågor, skriver Jasenko Selimovic (FP).

Det här är en debattartikel. Syftet med texten är att påverka och åsikterna är skribentens egna.

Arbetskraftsinvandringens vara eller inte vara håller på att bli en av de stora frågorna valåret 2014. Anledningen till det är att varje gång något parti tappar väljarstöd bland LO-väljare (alternativt vill erövra dessa) kommer arbetskraftsinvandring på tal. Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill antingen stoppa arbetskraftsinvandringen helt och hållet eller ge facket vetorätt över arbetskraftsinvandringen. Dolt bakom en retorik om rimliga villkor på svensk arbetsmarknad föreslås i realiteten nya gränshinder. Hoppet är att detta ska behålla, alternativt locka, viktiga LO väljare.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Jag har ingenting emot att partierna jagar väljare som de anser viktiga. Men problemet är att ett stopp för arbetskraftsinvandring skadar ekonomins funktionssätt, försvårar generationsskiftet och ökar diskriminering av invandrare. Därför bör partierna som förespråkar det avkrävas svar på fyra frågor.

Inte trovärdigt

1. I Västra Götaland fanns i februari 2014 över 2 600 arbetskraftsinvandrare, allt från bibliotekarier från Nigeria, till civilingenjörer från Turkiet och vård- och omsorgspersonal från Bosnien. Både dessa människor och Sverige har vunnit på att de jobbar här. Men från vänsterns håll påstås det att det leder till lönedumpning.

Frågan nämnda partier bör besvara är: Hur kan 2 600 människor utgöra press på lönerna i en region som anställer nära 720 000 personer? Hur kan knappt 0,4 procent av arbetskraften utgöra ett hot mot lönebildningen?

Framtidens välfärd

2. Om vi i Sverige och Europa ska klara av att upprätthålla den välfärd vi vant oss vid kommer vi att behöva arbetskraftsinvandring. Beräkningar från Eurostat visar att Europa om 40 år kommer att ha 10 miljoner fler invånare än i dag. Samtidigt kommer 50 miljoner färre att vara i arbetsför ålder. Att då kräva stopp för arbetskraftsinvandring är att försvåra generationsskiftet och minska tillväxten.

Partier som förespråkar stopp för arbetskraftsinvandring måste säga hur de tänker ersätta de cirka 3 500 högutbildade IT-tekniker och andra ingenjörer som varje år kommer till Sverige, från framför allt Indien. Dessa människor betalar skatt och får lokala företag att växa.

Ta exempelvis Mecel i Göteborg, ett företag som arbetar mot fordonsindustrin med bland annat kunder som Volvo och Renault. Företaget har via Chalmers rekryterat flera it-tekniker och mjukvaruutvecklare från länder så som Indien, Pakistan, Iran, Kina och Mexiko – människor som med sin kunskap och erfarenhet bidrar till Göteborgs och Västra Götalands utveckling. Var tänker dessa partier hitta ersättning för dessa människor om de stänger ute dem genom att stoppa arbetskraftsinvandringen?

Motverkar diskriminering

3. Arbetskraftsinvandring minskar diskriminering. Den typen av diskriminering som främst drabbar invandrare i Sverige är så kallad informationsdiskriminering. Många arbetsgivare har ingen kunskap om vad en utbildning från ett universitet eller en skola från exempelvis Sarajevo är värd. Informationsbristen skapar osäkerhet som leder till att man hellre anställer någon från Göteborg, vars kvalifikationer man kan räkna ut.

Den enda effektiva metoden att komma åt denna typ av diskriminering är att förändra bilden av vilka invandrarna är. Och därmed arbetsgivarnas förväntningar. Vissa länder har gjort det, exempelvis Kanada. Som en följd av en jämförelsevis tio gånger högre arbetskraftsinvandring förväntar sig en kanadensisk arbetsgivare att bakom ett utländskt CV finns en välutbildad arbetskraftsinvandrare. I Sverige flyttas en somalisk CV undan, utan att ens ställa en vidare fråga. Arbetskraftsinvandring förändrar attityder och minskar därmed diskriminering. Är minskad diskriminering oviktig för vänstern?

Stjäl jobben?

4. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna följer ett mönster vi ser överallt i Europa. I land efter land väljer partier att möta en utdragen lågkonjunktur med protektionistiska åtgärder. Därför säger S att jobben först ska gå till svenska arbetslösa. Men är S medvetna om att detta sätt att betrakta arbetsmarknaden leder till att varje integrerad flykting som har fått jobb då kommer att bli betraktad som någon som har tagit jobb från svenska arbetslösa? Vill verkligen vänstern föra den typen av debatt under ett valår där Sverigedemokraterna försöker få upp en sådan debatt på agendan? Ska vi verkligen gå över på deras planhalva och acceptera deras problemformuleringar?

Jag tror att medborgarna vill få svar på dessa frågor. För LO-väljare må vara viktiga för Socialdemokraterna. Men för Sverige är generationsskiftet hos företagen, tillväxten, minskad diskriminering och en rimlig debatt mycket viktigare.

Jasenko Selimovic (FP)

kandidat till Europaparlamentet

Bild - 2
Mest läst