Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Syfilissmittad sålde sex

Under hela hösten har en syfilissmittad prostituerad kvinna sålt sex i Göteborg. Risken är stor att män som köpt sex av henne kan ha smittats.

Smittan uppdagades då kvinnan själv sökte hjälp för sina besvär. Hur många som kan ha smittats av henne vet ingen i dag. Kvinnan har inte velat eller kunnat medverka för att uppge sina sexkontakter. Ingen smittspårning, vilket annars är obligatoriskt enligt smittskyddslagen, har således kunnat ske.

I dag har man ingen kännedom om var kvinnan befinner sig - om hon är kvar i Sverige, i Göteborgsområdet eller befinner sig utomlands. Man vet heller inte hur länge kvinnan vistats i Göteborg, bara att hon har sålt sex här under större delen av hösten.

- Det gör att vi inte har en aning om hur många sexkontakter hon haft, säger Leif Dotevall biträdande smittskyddsläkare i Göteborg. Men vi är angelägna om att män som kan vara berörda söker hjälp om de misstänker att de blivit smittade.

Syfilis är en bakteriell infektion som lätt sprider sig vid alla typer av oskyddat sex. Den tillhör numera de litet ovanligare sexuellt spridda sjukdomarna i Sverige, men den förekommer. I många länder är den fortfarande mycket vanlig och utgör ett stort problem. Obehandlad kan sjukdomen bli direkt livshotande. Gravida kvinnor med sjukdomen löper stor risk att föda ett allvarligt skadat barn.

Ett sår på könsdelarna brukar vara det första tecknet på smitta, cirka tre veckor efter smittotillfället. I samband med detta brukar lymfkörtlarna i ljumskarna svullna. Såret kan läka också utan behandling. Sjukdomens andra stadium innebär att man får feber och sjukdomskänsla och små röda prickar över hela kroppen. Man kan få symptom från nästan alla organ och i det stadiet kan sjukdomen vara svår att identifiera. Får man ingen behandling alls kan sjukdomen ge allvarliga skador på hjärta och hjärna.

- Boten är antibiotika, säger Leif Dotevall. Sjukdomen läker ut med dagliga, intravenösa injektioner av antibiotika. De män som har oklara genitala sår och vet att de köpt sex under hösten bör uppsöka en vårdcentral eller vända sig till en hud-och könspoliklinik.

Syfilis är om den upptäcks i tid hyfsat lättbehandlad. Men Leif Dotevall påminner om att det i gruppen prostituerade också är vanligt med andra könssjukdomar. En farhåga är att hiv kan spridas på liknande sätt.

I Västra Götaland anmäldes 11 fall av sjukdomen både för 2008 och 2009.

Både i Sverige och i andra västländer har man sett en tendens till ökning framför allt i gruppen män som har sex med män.

Mest läst