Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Bobby Gillespie, Damon Albarn och Noel Gallagher.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SVT tar en titt på 90-talets musik

  Jens von Reis är programledare för Nineties om popmusiken på 90-talet som har premiär på SVT fredag kväll.

  Vad är dina starkaste intryck efter att ha jobbat med serien Nineties om musiken från 90-talet?

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Att det kom väldigt mycket, väldigt bra musik. En hel del var ju en direkt reaktion på det färgstarka 80-talet. Nirvana och grungen förstås, men också musiken som kom från Bristolscenen och dansmusiken från Paris. Sedan var förstås britpopen gigantisk med Oasis och Blur och hiphopen växte sig också stor.

  Vad handlar första avsnittet om?

  - Då tar vi en närmare till på eurodansscenen som föddes i Tyskland i början av 90-talet med bland andra Snap och Haddaway och som spreds sig snabbt, inte minst till Sverige. Då var det ju ganska bespottad musik, men i dag ser man hur Lady Gaga och andra inspirerats av eurodansen. Det är intressant att i efterhand se hur statusen för olika sorters musik kan förändras över tid. Samma sak med Cheiron-studion i Stockholm som fick ta mycket skit för sin extremt välproducerade musik. I dag hyllas Max Martin som ett geni.

  Det är förstås svårt att vara medveten om att man skapar musikhistoria när man är mitt upp i den, eller hur?

  - Javisst! Ta Primal Screams album Screamadelica som i dag rankas som en klassiker. Den spelades in i ett enda drogrus så ingen kommer egentligen ihåg hur det gick till. I dag ställer sig sångaren Bobby Gillespie frågan varför de inte turnerade mer med den skivan, men anledningen var ju att hela bandet gick på heroin.

  Är det lättare att prata med de tongivande personerna nu när det passerat några år?

  - Ja, det tycker jag. En del vill visserligen hellre prata om musiken de gör idag, men till exempel Noel Gallagher tyckte det var jättekul att snacka om sitt 90-tal. Han var skönt avslappnad.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.