Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
SVT-ZOMBIE-2015-E00-559d

SVT:s zombieserie för barn - så otäck att den låses in

SVT:s nya zombieserie för barn är så otäck att kanalen har satt ett lås på den på Barnkanalens webb och app.

Byn Ösele har drabbats av ett zombieutbrott och en insatsstyrka bestående av nio barn måste ta sig in på området för att undersöka vad som hänt. Väl inne upptäcker de att gator och hus är nedlusade med Öselebor som blivit läskiga zombies.

Så inleds SVT:s nya skräckserie Zombie som hade premiär på Barnkanalen i måndags. Hela säsongen om tolv avsnitt finns redan på SVT Play och på Barnplay, vilket är Barnkanalens egen webb-tv-kanal, som även finns som lättmanövrerad app.

På vanliga SVT Play har avsnitten försetts med en varningstext som säger "Detta program är olämpligt för små barn." För att göra det svårare för småbarn att se skräckserien via Barnplay har SVT gått ett steg längre och låser för första gången in ett program.

"Läskigt! Lås upp om du vågar titta! Hur många bokstäver är det i ordet Zombie? 5, 8, 6, 4." står det på en ruta som dyker upp. För att sätta igång videon måste du svara rätt.

Det är tv-bloggen TV-dags som först uppmärksammade de något luddiga formuleringarna om att den nya serien är lämplig för "äldre barn" men inte för "små barn".

De fick svar från Barnkanalens planeringschef Sara Ohlsson, som bland annat skriver:

"Att sätta en exakt åldersrekommendation blir nästan per automatik missvisande, därför undviker vi det. Samtidigt vill vi uppmärksamma att det här är en serie som sticker ut i vårt utbud."

Förhoppningen är, enligt Ohlsson, att vuxna och barn ser åtminstone det första avsnittet tillsammans.

Hon kommenterar även det nya påfundet med att låsa in material:

"Resonemanget hänger ihop med ovanstående om ålder – vi vill markera att något är annorlunda och skydda de yngsta barnen från att råka starta ett program som de kan skrämmas av."

Hon tillägger att man har gjort användartester och hoppas att man med Zombie och webb-tv-låset har hamnat på rätt nivå.

Törs du kolla?: Här kan du se hela serien Zombie, som alltså inte är lämplig för små barn

Mest läst