Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

SVT:s debattsajt "kapas" av rasister

Rasister har tagit över SVT Debatts forum. Det säger Katarina Persson som i morgon lämnar in över 1 000 namn i protest.

- Vi tänker inte låta oss våldföras verbalt längre. Nu är det bara högerextremister och sverigedemokrater kvar, de dominerar kommentarsfälten, säger Katarina Persson, en av initiativtagarna till namninsamlingen.

På tre veckor har Katarina Persson tillsammans med ytterligare tre kvinnor samlat in 1 046 namnunderskrifter. I morgon ska hon personligen lämna in protesten till SVT Debatt i Göteborg. På listan finns många kända namn, bland andra Maria Sveland, Maj Wechselmann och Anna Steele.

- Public service ska inte fungera som en slasktratt, det är inte Flashback, säger Katarina Persson.

Hon har själv utsatts för hot i samband med sin aktivitet i Debatts forum, och sen slutet av förra året har hon helt bojkottat sajten.

Kontot kapades

En annan som också bojkottat sajten efter upprepade kränkningar är Gunilla Madegård.

- Det senaste som hände var att en främlingsfientlig man kapade mitt konto och skrev hundratals rasistiska och sexistiska inlägg om mig. I mitt eget namn, säger hon.

Hon tycker att SVT agerade långsamt.

- Det tog nästan ett dygn innan alla kommentarer tagits bort. Men när jag har höjt rösten i ett inlägg så har det åkt ut direkt, säger Gunilla Madegård.

Hot och påhopp på kvinnor

Katarina Persson säger att majoriteten av inläggen skrivs av högerextremister och SD-anhängare, och att det blir allt färre kvinnor som kommenterar. Enligt en undersökning av den ideella föreningen Researchgruppen, är hälften av inläggen på Debattsajten skrivna av användare som också skriver på den kontroversiella hemsidan Avpixlat.

- Många vågar inte delta i debatten längre. Det förekommer hot och påhopp på kvinnor. Speciellt feminister, säger Katarina Persson.

I dag sköter företaget Interaktiv Säkerhet modereringen för Debattsajten, utefter den utformade policyn.

- Vi tycker att SVT har en jättebra policy, om den följs. Det är i modereringen det brister, de måste moderera innanför huset, säger Katarina Persson.

Begränsar öppettiderna

Josefin Ziegler, projektledare på SVT Debatt, berättar att man det senaste året arbetat med att utveckla Debattsajten.

- Vi är inte nöjda med hur det varit, det har allt för ofta förekommit skribenter i kommentarsfälten som inte håller sig till ämnet eller bryter mot vår policy, säger Josefin Ziegler.

Från och med måndagen begränsades forumets öppettider efter redaktionens arbetstider.

- Nu kommer vi på redaktionen också gå in och moderera och styra debatten. Det innebär att vi stänger kommentarsfälten under nattetid, säger Josefin Ziegler.

Hon hoppas att åtgärden ska få effekt.

- Vi vill ha debatten på en ny nivå, som upplevs som mer intressant, säger Josefin Ziegler.

"En rent demokratisk fråga"

Katarina Persson är laddad inför mötet med cheferna på SVT Debatt.

- Det är en rent demokratisk fråga, vi är måna om kvinnors yttrandefrihet och public service har ett publicistiskt ansvar, säger Katarina Persson.

Mest läst