Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
collagehedberg

SVT-profilen: Det nya Fifa slog mig på käften

Det nya Fifa ska vara öppet och transparent. SVT:s Kristina Hedberg möttes av allt annat än öppenhet under fotbollskolossens konferens i Zürich.– Jag har faktiskt aldrig varit på en tillställning där det varit en så skarp gräns mellan media och möte, säger hon till GP.

Det var för en vecka sedan som Uppdrag Gransknings reporter Kristina Hedberg besökte Schweiz huvudstad Zürich, där Gianni Infantino valdes till ny ordförande under Fifas kongress. Ett Fifa som efter mutor, skandaler och brottsmisstankar börjat prata om en nystart med öppenhet, transparens och fler kvinnor i organisationen.

Istället möttes Hedberg och hennes fotograf av stängda dörrar.

– De som varit på många Fifa-möten tidigare var säkert inte förvånade, men det var åtminstone ingen förändring till det öppnare. Jag hade nog trott i min naivitet att man skulle få röra sig inne i lokalen och kanske filma mötet, men så var det inte, säger hon.

I ett långt blogginlägg beskriver hon sin "absurda" upplevelse av kongressen, som de inte fick vara med på förrän det var presskonferens klockan 23 på kvällen.

"Som reporter erbjöds jag under tiden att följa mötet på tv-skärmar inne i presscentret. Där fanns också toaletter och en kaffemaskin. Men fotografen Janne fick inte följa med. Det enda han och andra bildjournalister erbjöds var en rad bajamajor på andra sidan gatan", skriver Hedberg.

Ville man filma presskonferensen fick man dessutom vara beredd att hosta upp en slant – 2 000 euro för en fast kamera inne i auditioriet och 750 för ett bra kameraställe utanför byggnaden. SVT avstod och hoppades i stället kunna filma mötet med Infantino efteråt. Hedbergs viktigaste fråga handlade om den tidigare ordföranden, mutmisstänkte Michel Platini, som hade Infantino som sin högra hand.

Långt efter utsatt tid kom så äntligen Infantino. Frågan fick hon aldrig ställa.

– Det var ett väldigt begränsat antal som fick ställa frågor och de var väldigt servila och hövliga och kände uppenbarligen Infantino sedan tidigare, säger Hedberg och berättar att samtliga också var män.

– Men det är lurigt att skriva sådana här blogginlägg för på ett sätt kan man tycka att jag beklagar mig över att inte ha gjort ett bra jobb som inte fick svar på mina frågor, men jag är ju inte personligt kränkt. Om någon reporter utanför den innersta kretsen hade fått ställa en fråga till Infantino, eller om någon av dem som fick göra det ställde någon fråga om Platini, så hade jag ändå fått svar. Så blev det inte.

Efter den här upplevelsen – vilka förhoppningar har du på ett transparent Fifa?

– Verkligen inga stora förhoppningar, det var en väldigt sur första smakbit av det nya reformerade Fifa. Men vem vet, det finns ju iallafall ett reformprogram att ta avstamp ifrån.

Fifa-kongressen i Zürich kommer att ingå i Uppdrag Gransknings större grepp kring fotbollen som sänds i SVT i två delar i slutet av maj.

Mest läst