Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Helena Paparizou, Anders Ekborg, Sonja Aldén, musiker och sångare vid inspelningen i Oscar Fredriks kyrka.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  SVT firar lucia i göteborgskyrka

  SVT:s traditionella Luciamorgon är i år inspelad i Oscar Fredriks kyrka i Göteborg. Förutom luciatåget deltar Helena Paparizou, Sonja Aldén, Anders Ekborg och orkestern från tv-serien Molanders.

  Sonja Aldén är värd för programmet och musiken har arrangerats av kyrkans egen konsertmästare Lars Hernqvist. I luciatåget deltar medlemmar i Ceciliakören, stöttade av kyrkans kammarkör.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  Musiken framförs av Oscar Fredriks Sinfonietta, som blev rikskänd som orkestern i den populära SVT-serien Molanders. Förutom luciasångerna kommer Aldén, Paparizou och Ekborg att framföra ett par låtar var.

  - Jag sjunger O, Helga natt och I Believe. Den sistnämnda är en sång som jag också har med på min julturné, den handlar om hopp och tro för våra barn och ungdomars framtid och den passade bra att sjunga med den fina kören, säger Anders Ekborg.

  Själva inspelningen blev dock något av en utmaning för Ekborg, som tyckte att publiken i kyrkan fick lida när tv-inspelningens ljud prioriterades.

  - Ärligt talat var de tekniska förutsättningarna ganska svåra. Vi gjorde en konsert för tv, men det var ju inget ljud ut till publiken. Jag hoppas det blir bra i tv. Man vill ju att känslan på Lucia ska vara mjuk och fin, säger Anders Ekborg.

  Hans egen konsertturné En stilla jul går som tåget för sjätte året i rad. Helgens fyra föreställningar i Göteborg är slutsålda.

  - Det finns väldigt mycket galor och julshower. Jag vill göra något som är mer stilla och eftertänksamt. Det är fokus på gemenskap, kärlek och att vi ska ta hand om varandra den tid vi har på jorden.

  Han är stolt över att idén är helt hans egen.

  - När jag började med det här var det lite nervöst, det är första gången som jag har dragit igång och producerat en konsertturné själv. Men det har fungerat väldigt bra.

  Cirka 1 200 biljetter har sålts till konserterna i Hagakyrkan i Göteborg och de två konserterna i Borås vid lucia är också utsålda.

  Föreställningen beskriver han som "ganska stor och maffig, jag vill att det ska vara dynamiskt". Det blir lite annorlunda i år, då parhästen Bengt Magnusson, klassisk gitarrist, blev sjuk under förberedelserna.

  - Det var väldigt jobbigt. Men kompositören och pianisten Stefan Nilsson är kvar och så har vi Daniel Palm på keyboard och Kristin Malmborg på cello. Och så Lars Hernqvists fantastiska kammarkör.

  Vad gör du i januari då?

  - Vilar. Jag försöker åka iväg en månad om jag kan, svarar Anders Ekborg.

  FAKTA: Luciamorgon

  Var: Inspelat i Oscar Fredriks kyrka, Göteborg.

  Med: Helena Paparizou, Sonja Aldén, Anders Ekborg, Oscar Fredriks Sinfonietta, Ceciliakören samt kyrkans kammarkör.

  Visas: På SVT2 lördag 13 december 07.00 och 19.00.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.