Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sx5e48b8.jpg

SVT försvarar Klass 9A-läraren

Emma Kronqvist, programchef på SVT i Malmö, om att tv-läraren Stavros Louca anser att evolutionen är en bluff.

Visste ni på förhand att Stavros Louca är Jehovas vittne och förnekar evolutionsteorin?

- Vi har jobbat med Stavros i många år, ända sedan första idén med Klass 9A. Redan då kände vi till att han är Jehovas vittne, men vi anser inte att det förändrar hans roll som matematisk pedagog.

Skulle ni ha kunnat använda honom som NO-lärare, som han också är?

- Vi har valt att använda honom som mattelärare, det är där vi har behövt honom. Sedan kan man ju diskutera hur lämpligt det vore i andra ämnen. Det är en viktig diskussion, men saknar relevans här.

Är det okej att han använder det kändisskap han får genom tv-serien för att sprida sin åsikt att evolutionsteorin är en bluff?

- Jag upplever inte att han använder det i samband med att han pratar om serien. Och vi kan inte förhindra att någon använder den exponering de får för att sprida sina åsikter i andra sammanhang.

Har du pratat med Stavros Louca om hans engagemang i Jehovas vittnen?

- Vi har pratat med Stavros om pedagogernas roll och syftet med att de är med i programmet. Men vi har religionsfrihet och bryr oss inte om vilka samfund våra medarbetare är med i.

Hur har ni resonerat om Stavros och hans medverkan i programmet efter den kritik som framkommit?

- Vi har inte haft anledning att klippa om programmet utan är överens med Stavros om hans medverkan före, under och efter. Han håller sig helt till det vi kommit överens om.

Skulle han få vara med om ni spelade in Klass 9 A i dag ?

- Eh, det är en hypotetisk fråga. Jag tycker alltid att vi ska titta på olika former av expertmedverkan och det finns många duktiga pedagoger.

Mest läst