Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
svininfluensa

Svininfluensan har slagit till igen

Folkhälsomyndigheten rapporterar nu om närmare 90 fall av allvarligt sjuka i svininfluensa i landet. Det är det största utbrottet sedan pandemiåret 2009.

- Det vi ser nu är troligen att skyddet från pandemivaccinet, som sattes in mot svininfluensan 2009, börjar avta på bredare front. Det har sjunkit under ett antal år, säger Gunilla Ockborn, biträdande smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen.

Statistiken visar att det är en tuff säsong vi befinner oss i och att den för första gången sedan 2009 som så många blir sjuka av svininfluensaviruset H1N1.

- Det viruset slår hårdare mot friska personer i arbetsför ålder än andra virusstammar och det syns i rapporterna.

Av de 87 personer i landet som krävt intensivvård är ungefär hälften under 65 år.

- Förra året, när H3N2 dominerade, var det fler äldre som fick svår influensa, säger Gunilla Ockborn.

Hur orolig ska man känna sig inför den höga andelen svininfluensafall?

- Det är förstås obehagligt att vara sjuk i influensa, men... ja, jag kan säga att jag är inte rädd.

Borde man vaccinera sig?

- De som borde vaccinera sig är personer som har ökad risk att bli allvarligt sjuka. Det finns bra listor på vårdcentralen. Allt handlar om att man har sämre immunförsvar eller mindre hjärt- och lungkapacitet. Att bli svårt sjuk i influensa är som att utsätta kroppen för en rad kortdistanslopp. Man ska orka med det.

Gunilla Ockborn säger att det är bra att veta att det tar ungefär två veckor innan vaccinet har full effekt.

- Det betyder att om man ska vaccinera sig den här säsongen ska man göra det så fort som möjligt.

Det är lätt att göra kopplingar mellan svininfluensa och ord som pandemi och riskfyllda vaccinationer. Men Gunilla Ockborn säger att situationen i dag är en helt annan.

- Det som hände 2009 var att det kom en ny influensasort som inte hade drabbat människor tidigare. Fram till dess dominerades säsongerna av andra stammar som vi levt med sedan 60-talet.

H1N1-viruset är en blandning av två virus som tidigare fanns bland djur, som 2009  fördes över till människan, med förmåga att både ta sig in, föröka sig och smitta vidare i vårt släkte.

- När det kommer en ny smitta finns ingen människa med ett immunsystem som klarar det. Alla blir smittfabriker och risken för en pandemi stor.

Eftersom man inte visste hur allvarlig smittan var, om den skulle kunna få en stor del av befolkningen sängliggande på en gång, uppmanade man till massvaccinationer.

- Det handlade både om att skydda samhället och utsatta individer, säger Gunilla Ockborn.

Spridningsrisken gjorde också att man tog i med ett särskilt kraftigt vaccin, ett pandemivaccin, i det här fallet Pandemrix.

- När man står inför pandemi vill man att vaccinet ska ge riktigt gott skydd för alla. Då tillsätter man ämnen som fungerar som extra stimulatorer för immunförsvaret.

Hon säger att det kan finnas anledning att tro att man kan koppla just specialreceptet till den narkolepsiskandal som följde, men det fanns även andra faktorer som spelar in.

- Det var fruktansvärt tragiskt för dem som drabbades. Men när man i dag uppmanar människor att vaccinera sig för att undvika smittan är det inte längre något pandemivaccin som används, utan det helt vanliga influensavaccinet som bara bygger på sönderslagna delar av de aktuella virusstammarna.

Till glädje för alla dem som nu är sjuka, utan att ha drabbats riktig allvarligt, kan vara att de kommer nu ha ett försvar mot H1N1 ett par år framöver.

- Det är det som gör att det inte kan bli pandemi igen. Eftersom ett antal har haft influensan kan spridningen inte längre gå lika fort.

Däremot är det, enligt Gunilla Ockborn, bara en tidsfråga innan vi står inför ett nytt virus och en ny pandemirisk.

- Det sker hela tiden mutationer bland virusstammarna. Därför bevakas de också noga, så att vi har koll på om det sker en mutation så att ett nytt virus kan smitta mellan människor.

Biträdande smittskyddsläkare Gunilla Ockborn ger några råd i influensatider:

När läget ser ut som det gör, undvik stora folksamlingar. Influensa smittar inom host- nys avstånd. De flesta blir sjuka för att de andas in viruset. Andra fångar upp det på sina händer och för det till luftvägarna genom att peta sig i ansiktet.

Tvätta händerna med tvål och vatten.

Folk som är sjuka ska vara hemma.

Hosta och nys i armvecket.

Ring 1177 eller kontakta vårdcentralen om du själv eller barnen blir allvarligt sjuka och inte orkar äta eller dricka, eller får svårt att andas.

Mest läst