Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

byrå

Svindyr byrå återfunnen i Polen

En unikt och mycket värdefull möbel, en byrå är tillverkad på 1700-talet, av George Haupt, stals från Sturehofs slott för drygt tio år sedan. Efter ett intensivt detektivarbete har utredare från försäkringsbolaget nu hämtat hem byrån från Polen.

Vi har haft många och långa förhandlingar om byrån med polska myndigheter. Åklagare i Sverige har lagt ned ärendet och alla trodde det var kört. Men vi fortsatte att jobba och till slut fick vi en öppning. Det var en fantastisk känsla att se byrån igen, säger Göran Kellner, utredningschef på If.

Experter från Bukowskis har studerat byrån och bedömer den vara i mycket gott skick. En systerbyrå såldes för en tid sedan på auktion för 5,2 miljoner kronor.

Stölden skedde i maj 2003. Dagarna innan stölden hade Sturehof slott haft ett antal rundvandringar och visningar av antikviteter. Utredningen pekade på att någon förberett stölden genom att öppna en fönsterhake på insidan av ett fönster på andra våningen. På utsidan av byggnaden 5-6 meter ovan mark kunde två märken observeras strax under fönstret. Märkena kom sannolikt från en uppställd stege. Någon hade klättrat upp och lyckats få med sig den tunga byrån med marmorskiva genom fönstret.

Efter stölden kom tidigt indikationer på att byrån hade förts utomlands. Vid en husrannsakan i ett hem i Warszawa 2007 påträffades en Hauptbyrå, som togs i beslag.

- Sen vidtog ett digert arbete med att identifiera byrån och bevisa för polska myndigheter att det var den möbel som stulits från Sturehof slott, säger Göran Kellner,

Genom försäkringsbolagets kontakter med privatspanare i Polen kunde till slut byrån föras tillbaka till Sverige.

- Det är ett mycket långsiktigt arbete som nu burit frukt. Byrån är unik i sitt slag och kanske det mest värdefulla stöldobjekt vi någonsin haft, säger Göran Kellner.

George Haupt, (1741-1784), är ansedd som vår främste mästare inom svensk möbelkonst. Han var var en mycket skicklig möbelsnickare och konsthantverkare och är kanske mest känd för sina byråer och sekretärer. Av Gustav III utsågs Haupt till hovschatullmakare.

Bild - 1
Mest läst