Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Madelene Svensson och Kristian Andersen har fått pris för sitt arbete med att bygga upp en hinderbana ovan jord i Partille.

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svindlade affärsidé lockar folk till skogs

  Det är långt ner till marken, armarna värker och ångesten kryper sig på. Ändå har höghöjdsbanan i Lexbydal blivit en succé. Nu siktar den prisbelönta ägarduon på att expandera verksamheten.

  Madelene Svensson och hennes sambo Kristian Andersen gör sitt bästa för att övertyga GP:s utsände om att det inte alls är farligt att vingla omkring längs de totalt tre kilometer långa stålvajrarna högt uppe bland trädtopparna.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  – Det har aldrig hänt något, säger Madelene bestämt.

  – Dina karbinhakar håller för 2,2 ton. Det finns risker med allt, men det är farligare att köra hit med bilen än att klättra, konstaterar Kristian uppmuntrande.

  De kallar sig själva för skogsmullar men för bara ett par år sedan hade de en helt annan inriktning på sina karriärer. Madelene hade pluggat turism och jobbade som budbilschaufför, medan snickaren Kristian läste till byggnadsingenjör.

  Samtidigt grodde tanken på att skapa något alldeles eget, gärna något som knöt an till deras stora friluftsintresse. Efter ett besök på en höghöjdsbana i Danmark konstaterade de att något liknande inte fanns i Göteborgsområdet.

  Idén var född.

  – Vi kollade efter mark i två år, både med kommuner och privatpersoner. Men eftersom det inte fanns något liknande sedan tidigare var det svårt att få det att låta seriöst, säger Madelene.

  Lösningen visade sig finnas i Lexbydal, bara några kilometer från deras hem. Hösten 2011 gjordes affären upp med Partille kommun och efter några månader av intensivt byggande kunde anläggningen invigas 2012.

  – Intresset har ökat hela tiden. På helgerna är det ofta fullt här, säger Madelene.

  Numera livnär sig Madelene och Kristian på inkomsterna från höghöjdsbanan. På vinterhalvåret, när kundtillströmningen inte är lika intensiv, besiktigar de anläggningen, fixar sådant som behöver göras och funderar över hur verksamheten ska kunna utvecklas.

  – Vi har planer på att bygga ut banan nu i vinter, så att vi kan ta emot mer folk och få det att flyta lite bättre, säger Madelene.

  Hon berättar också att paret tänker skaffa sina första anställda nästa sommar.

  Och hur läskigt var det? Jo, rädslan och adrenalinet fanns där hela tiden, alla säkerhetsanordningar till trots. Och då testade GP ändå bara delar av den mellansvåra banan, vars högsta punkt är 10 meter över marken.

  För den mer våghalsige finns en 18-metersvariant också.

  – Ungefär 60 procent väljer den. Men den är ganska krävande, konstaterar Kristian Andersen.

  FAKTA: Prisade av kommunen

  För ett par veckor sedan belönades Kristian Andersens och Madelene Svenssons företag High Adventure med utmärkelsen Årets uppstickare 2014 av Partille kommun.

  Motivering löd: "På ett mycket djärvt och genomtänkt vis har Madelene och Kristian förverkligat sin affärsidé och på kort tid lyckats skapa både uppmärksamhet för sin idé, snurr på ekonomin och många nöjda gäster från både när och fjärran."

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.