Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svettekôrka kan bli årets byggnad

  Bastun i Frihamnen, gemenligen kallad Svettekôrka, kan bli årets bästa byggnad i Sverige.

  Den allmänna saunan i Frihamnen i Göteborg är ett av fyra byggnadsverk i landet som gör upp om det prestigefyllda Kasper Salin-priset.

  Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

  - Vi utgick från en lista på drygt 40 hus. Den bröt vi ner till ett tjugotal projekt, som vi besökte under sommaren. De är väl spridda över hela landet – en tydlig spaning är att bra arkitektur inte enbart koncentreras till storstäderna, säger juryns ordförande Magnus Månsson i ett pressmeddelande.

  Läs också: Nybyggd bastu med hamnutsikt

  Bastun, beställd av Älvstranden Utveckling och ritad av arkitektkontoret Raumlabor i Göteborg, konkurrerar med byggnader i Stockholm och Malmö.

  Vinnaren koras på Arkitekturgalan den 19 november i Stockholms stadshus.

  Juryn har nu att välja mellan en högskola, en konsert- och kongressanläggning, ett bostadshus eller en bastu.

  Läs också: Svettekörka vann het namnkamp

  De nominerade förutom Svettekôrka är KTH Arkitekturskolan i Stockholm, bostadsrättsföreningen Ohoj i Malmö och kongressanläggningen Malmö Live i samma sydsvenska stad.

  - Vi hade flera väldigt starka kandidater, men de fyra som vi valde var, de inbördes olikheterna till trots, självklara kandidater för juryn, säger Magnus Månsson.

  I juryn ingår bland andra Björn Siesjö, stadsarkitekt i Göteborg.

  Kasper Salin-priset har delats ut varje år sedan 1962 av Sveriges Arkitekter. Priset går till ett svenskt byggnadsverk eller grupp av byggnader av hög arkitektonisk klass.

  Det anses vara det förnämsta priset i sitt slag i landet. Priset vilar på en donation av arkitekten Kasper Salin. Han var bland annat stadsarkitekt i Stockholm.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.