Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

9594b1024.jpg

Sverker Åström har avlidit

Diplomatprofilen Sverker Åström har avlidit, bekräftar utrikesdepartementets presstjänst för TT.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Sverker Åström blev 96 år gammal och hade flera betydelsefulla uppdrag, bland annat som FN-ambassadör, kabinettssekreterare vid utrikesdepartementet samt ambassadör i Paris.

Sverker Åström föddes 1915 och började på utrikesdepartementet 1939. Under sin karriär har han tjänstgjort i Moskva, Washington och London. Åström var chef för utrikesdepartementets politiska avdelning 1956-63, ambassadör vid FN 1964-70 och chefsförhandlare med EG 1970-72.

Han var kabinettssekreterare 1972-77 och därefter ambassadör i Paris 1978-82. Som nära medarbetare till Östen Undén, Dag Hammarskjöld och Olof Palme hade Åström stort inflytande på svensk utrikespolitik efter andra världskriget.

Under 1960-talet spelade han en avgörande roll för FN:s engagemang i miljöfrågorna och drev igenom den första FN-konferensen om miljöfrågor 1972. 2011 fick han Miljöpartiets kongresspris.

Tidigare utrikesministern Jan Eliasson (S) var kanslichef under Sverker Åström på 70-talet. Eliasson såg Åström som en mentor och nära vän fram till hans död.

-Han blev snabbt en mentor, en förebild och har betytt oerhört mycket för mig. Både när det gäller diplomati, men också som vän och inspirationskälla. Han hade en oerhört färgstark personlighet med djupt engagemang i internationella frågor, samhällsfrågor, natur och kultur. Han översatte Michelangelos kärleksdikter efter att ha lärt sig italienska sent i livet, något som är en litterär prestation i sig, säger Jan Eliasson. -Han hade en drastisk humor och spred oerhört mycket glädje omkring sig med sitt originella beteende, cyklade i frack till galamiddagar, hade gröna och röda strumpor. Jag är väldigt glad att han fick leva så här länge.

TT: Vad har han betytt för utrikespolitiken?

-Han var oerhört viktig för säkerhetspolitiken. Han var den främsta uttolkaren av svensk neutralitetspolitik under många år och var en oundgänglig rådgivare till stats- och utrikesministrar under hela sin livstid.
Mest läst