Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 4
Collage

Sveriges restaurangelit magsjuka i Göteborg

Svenska eliten av sommelierer, krögare och restaurangfolk hade i söndags mässa på Clarion Hotel Post i Göteborg. Ett dygn senare låg minst 60 av dem magsjuka.

Det var under en sluten middag i samband Sommelierernas dag på Clarion Hotel Post i söndags som drygt 200 av Sveriges mest framstående restaurangprofiler befann sig för att äta, dricka och dela ut priser.

På menyn för kvällen stod bland annat skaldjur till förrätt - som ostron och havskräfta - och "variation av gris" - som fläsksida och spädrgriskind - till huvudrätt. Kvällen rundades av med en buffé av desserter.

I inbjudan som GP tagit del av utlovas att: "Den stora mässdagen kommer avslutas på bästa tänkbara sett, där vi riktar in oss på Kaliforniens kändistäta Hollywood med glitter och glamour."

Men vad som började som ett glamouröst event för branschens mest lysande stjärnor skulle få en oväntad eftersmak. Dagen efter mässan började flera gäster få känningar och minst 60 av dem blev magsjuka. Det bekräftar Clarion Hotel Post.

En av gästerna, som är en framträdande sommelier och som vill vara anonym, berättar för GP om sina symptom.

– Jag fick kraftiga diarréer och låg helt utslagen i ett dygn. En kompis till mig som också var på festen berättade att det kom från båda hållen, säger han.

Gästen berättar att många av hans kollegor har uttryckt oro över att återvända till familj och arbetsplatser, då det inte vet om de bär på något som smittar.

Orsaken till magbesvären kan vara den mat som serverades under festen. Clarion Hotel Post inledde i måndags en utredning för att ta reda på vad som orsakade magsjukan och Smittskyddet och Miljö- och hälsoskyddet är inkopplade.

– Vi har tagit in extern hjälp och än så länge väntar vi på svar. Det kan dröja upp till tre veckor, säger Martin Wiholm, som ansvarar för maten på Clarion Hotel Post.

En av gästerna var tv-profilen Maya Samuelsson, sommelier och vinexpert, men hon har inte känt av några magproblem.

– Jag var där med min familj, vi åt allt och mår bra, säger Maya Samuelsson till GP.

Nu till helgen ska Clarion Hotel Post, som utsetts till Göteborgs bästa dejtingställe 2015 av dejtingsajten match.com, fira alla hjärtans dag på ett storslaget vis. Matchmaking och romantiska middagsdejter utlovas för västkustens härliga singlar. Men Martin Wiholm tycker inte att man behöver undvika maten.

– Vi har varit noggranna och gör bedömningen att man inte behöver vara orolig, säger han.

Charlotte Falke, är projektledare för Sommelierernas dag, och hon beklagar djupt det som hände.

– Det är otroligt tråkigt men vi kan bara stötta Clarion Hotel Post, säger hon.

Hur gick det för dig själv?

– Jag blev också sjuk.

GP har sökt Petter Stordalen, Clarion Hotel Posts ägare, för en kommentar.

Bild - 3
Vinexperten Maya Samuelsson blev inte sjuk.
Mest läst