Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1/7

Sveriges mest kända keramiker på Röhsska

I Japan ses hon som en kultfigur. Nu lyfts Sveriges mest kända keramiker Lisa Larson fram i en separatutställning på Sveriges enda designmuseum

Som ung talang värvades Lisa Larson snabbt av Stig Lindberg till Gustavsbergs porslinsfabrik, där hon stannande i närmare trettio framgångsrika år.

Lilla Zoo, ABC-flickor, Skansen och All världens barn är namnen på några av serierna för Gustavsberg som gjorde Lisa Larson till en folkkär keramiker, klassiker som fortfarande tillverkas och nu till stor del går på export till Japan.

Läs också: Lisa Larsons succé i Japan räddar jobb i Sverige

– Museerna och designetablissemanget i Sverige har omvärderat Lisa Larsons arbeten på senare år. I den kretsen stod inte hennes arbeten högt i kurs tidigare. Det var för populärt, för kommersiellt och för dekorativt för att passa in i de fina salongerna, säger Love Jönsson, intendent på Röhsska museet och ansvarig för den stora retrospektiva utställningen, Sextio år med keramik av Lisa Larson som invigs i dag.

Nu är hon tillbaka i samma utställningshall där hon debuterade för 60 år sedan. 1954 hade hon nyss gått ut Slöjdföreningens skola i Göteborg och hon och tre andra konsthantverkare bjöds in att ställa ut på Röhsska.

– I den här utställningen vill vi dels lyfta fram den delen av hennes produktion som är okänd, hennes ateljéarbeten av unika föremål som präglas av en expressionism och ett experimenterande med leran. Vi vill också visa att många av de masstillverkade serierna faktiskt rymmer både budskap och motiv som knyter an till olika samhällsfrågor.

Ett av de tydliga exemplen på detta är skulpturen som heter just Samhällsdebatten. Uppdraget var att göra en bröllopspresent och Lisa gjorde en man som lyfte en kvinna men modellen fungerade inte, lermannen rasade ihop och då gjorde hon om den så att kvinnan lyfte mannen. Året var 1968 och många såg det som ett inlägg i jämställdhetsdebatten.

I flera av hennes modeller finns också ett feministiskt innehåll med avbildningar av systerskap och starka och självsäkra kvinnor.

– Det unika med vår utställning är att vi försöker sätta in henne i ett konsthistoriskt och person-historisk sammanhang. Tidigare har man inte kopplat ihop henne med modernismen som rörelse eller med saker som legat i tiden, säger Love Jönsson.

Lisa Larson 4
Lisa Larson och typiska Lisa Larson-katter.

Född: 9 september 1931 i Härlunda, Småland

Utbildning: Slöjdföreningens skola i Göteborg 1949-54

Bakgrund: Verksam vid Gustavsbergs studio 1954-82, där hon arbetade både med bruksgods, unika produkter och prydnadsgods. Därefter har hon arbetat som frilansdesigner för många olika producenter, bland andra Duka, Höganäs, Jie-keramik, Rosenthal, Rörstrand och med sin egen unika keramik.

Aktuell: Med en retrospektiv utställning på Röhsska, Lisa Larson – Sextio år med keramik invigs i dag kl 17.30, pågår t o m 8/5.

Mest läst