Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Ett svenskt Gripen-plan på Sigonellabasen på Sicilien den 2 april i år.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sveriges insats i Libyen förlängs

Regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ingått en uppgörelse om en förlängning av den svenska insatsen i Libyen, erfar TT.

Flera – möjligen fem – svenska Gripenplan ska även i fortsättningen delta i Natos Libyeninsats. De ska syssla med flygspaning.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

En svensk bordningsstyrka ska också under brittiskt befäl delta i insatsen, sade Ohly. Enligt honom är de inblandade partierna överens om att flygförbudszonen inte längre behövs – Gaddafis flyg anses helt utslaget, och därmed betraktas flygförbudszonens upprätthållande som "en formalitet".

Miljöpartiets förra språkrör Peter Eriksson bekräftade i stort Ohlys version i går även om han underströk att en uppgörelse inte var klar.

Uppgörelsen innebär att försvarsminister Sten Tolgfors kan berätta för sina kollegor i Nato på möte i Bryssel i dag vad Sverige kan erbjuda framöver.
På mötet väntas försvarsalliansen besluta att förlänga hela den internationella insatsen i Libyen med tre månader räknat från den 1 juli.

Den svenska hållningen har komplicerats av att S-ledaren Håkan Juholt i en TT-intervju redan den 28 april helt avvisade en förlängning av Gripenplanens uppdrag – en knapp månad efter det att den hade inletts. Det väckte kritik även inom partiet.

Den 18 maj föreslog S bland annat en fortsatt militär insats, men i så fall en marin sådan.

Nato har emellertid uttryckt önskemål om framför allt en förlängning av den uppskattade spaningsinsats som Gripenplanen utför.

När det de senaste dagarna dragit ihop sig till slutförhandlingar har Juholt meddelat att även Gripenplan kan komma i fråga, men i så fall med ett annat uppdrag. Många iakttagare har tyckt att Juholt gett förvirrande besked och resonerat kring eventuell oerfarenhet som partiledare eller internt maktspel inom hans parti.

S-ledaren sade i går till journalister att det i själva verket är regeringssidan som har närmat sig S och på sistone börjat prata om en bredare Libyeninsats. Juholt menar också att Gripeninsatsen har varit exceptionell med svenska mått mätt och därför inte ska förlängas.

Hela uppgörelsen ska presenteras på en presskonferens klockan 10.15 med utrikesminister Carl Bildt (M), Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin och Miljöpartiets språkrör Åsa Romson.

– Vi lägger en motion i morgon förmiddag, säger utrikesminister Carl Bildt om förslaget om en fortsättning på den svenska militära Libyeninsatsen.

– Det blir mer spaningsinsatser än vad vi kunnat åstadkomma hitintills, säger Bildt.
Han uppger att den svenska insatsen kan fortsätta vid en vapenvila

Åsa Romson (MP):

– De flesta bedömare gör en tydlig bedömning att i dag är inte den dag som man ska sluta stödja de civila i Libyen och det är inte i dag som flygförbudzonen ska upphöra, säger Miljöpartiets Åsa Romson.

– Det är dags att utöka de humanitära insatserna och hjälp till flyktingsituationen.

Utöver de flygspaningsinsatser som Nato efterfrågat har Sverige tittat på den "bristkatalog" som finns inom Natoinsatsen, och där hittat andra typer av deltagande som Sverige kan ställa upp med, sade Carl Bildt apropå förändringen av de uppdrag som Sverige utför i Libyen.

Urban Ahlin (S):

– Vi ska medvetna om var vi började den här diskussionen. Den handlade om att upprätthålla en flygförbudzon, sade socialdemokraten Urban Ahlin som konstaterar att flygförbudet över Libyens luftrum snart var etablerat.

– Vi hade en annan fördel som inget annat land hade – och det var fotospaning, sade Ahlin och påpekar att den fortsatta flygspaningen kan röra bevakning av stridsvagnskolonner eller att följa flyktingströmmar.

– Underskatta inte behovet av en bredare palett, säger Ahlin.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.