Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Sveriges djupaste plats finns på Västkusten

Att Sveriges djupaste plats finns i området Bratten i Skagerrak på Västkusten har experter länge anat. Ett Göteborgsföretag har nu lyckats mäta djupet. 560 meter ner måste man dyka för att nå botten.

– Det är den överlägset djupaste platsen i Sverige, säger Anders Wikmar, Survey manager vid företaget Clinton Marine Survey.

Företaget, som är baserat i Göteborg, utförde mätningen på uppdrag av företaget AquaBiota Water Research som i sin tur har ett uppdrag av den svenska Havs- och Vattenmyndigheten. Syftet med mätningen är att bland annat undersöka havsbotten kunna identifiera olika typer av miljöer för att i senare skede kunna fastställa vilka växter och djur som finns där. Att mäta djupet var en del av mätningarna. Och att man först nu kunnat säkerställa djupet beror på att moderna mätningar inte gjorts innan i området.

– Rent sjösäkerhetsmässigt har inte det här området varit särskilt prioriterat att mäta djupet på. Det är inte som att man kan gå på grund här, säger Anders Wikmar.

Man mäter djupet på akustisk väg, genom att skicka ljudvågor ner till botten. Men till skillnad från vanliga ekolod skickar man iväg flera ljudpulser samtidigt som gör att mätningen blir mer träffsäker.

Området Bratten är den del av ett annat område kallat norskadjup rännan, som ligger nästan mitt emellan Sverige, Danmark och Norge. Visserligen är djupet på 560 meter Sveriges djupaste område, men det finns ännu större djup i närheten.

– Det finns ett område på 700 meters djup, men det ligger i norskt vatten, säger han.

Området Bratten är populärt bland både yrkes- och fritidsfiskare och det finns därför ett stort intresse för Havs- och Vattenmyndigheten att kartlägga detta område.

Mest läst