Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Jimmie _kesson_1877244_1024 x 683 standard_2004204
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson på sitt kontor i riksdagens ledamotshus.

Sverigedemokraterna tappar väljare i flera mätningar

Sverigedemokraterna har ökat stadigt i opinionsmätningar sedan valet 2014. Nu tycks dock trenden vara bruten - mätningar från både Sifo och Inizio visar att partiet backar.

Det är en ny opinionsmätning från Aftonbladet/Inizio som visar att den kontinuerliga ökningen för SD är slut – nu tappar man väljare i stället. Den nya mätningen visar att partiet får 20,9 procent, det betyder en nedgång med 1,3 procentenheter.

– Det är ett tydligt mönster att de nu förlorar väljare till Moderaterna och Socialdemokraterna, säger Karin Nelsson, opinionschef på Inizio, till Aftonbladet.

I slutet av förra veckan kunde GP/SIFO visa en ny opinionsmätning. Även den antydde att SD:s framgångsvåg nu är bruten. Den visade att man tappar 1,6 procentenheter och landar på 16,6 procent.

Efter en lång period av uppgång visar SD alltså en nedgång i två separata undersökningar. Enligt Magnus Hagevi, docent i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet i Växjö, kan minskningen förklaras av att flera partier på senare tid har förändrat sin migrationspolitik.

– Från att alla utom Sverigedemokraterna hade ungefär samma migrationspolitik har vi nu fått ett spektrum, med Sverigedemokraterna i ena änden och Centern och Västerpartiet i andra ändan och Moderaterna och Socialdemokraterna någonstans mitt emellan, sade han till GP.

Mest läst