Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Sverige vill förlänga gränskontroll

Även Sverige vill förlänga sina återinförda gränskontroller i ytterligare sex månader, meddelar justitieministern. Den här gången är det terrorhotet som framförs som skäl.

- I går kväll notifierade vi EU-kommissionen att Sverige avser att besluta om att fortsätta med de gränskontroller vi har i södra Sverige, framför allt mot Öresundsområdet och Danmark, förklarar justitieminister Morgan Johansson (S) på väg in till dagens justitieministermöte i Luxemburg.

TT: Varför?

- Vi anser ju att säkerhetsläget är sådant i Europa att vi behöver ha kontroll över våra gränser. Inte minst mot bakgrund av det terrorbrott som skedde i Sverige den 7 april så är det särskilt angeläget att vi har kontroll och vetskap över vem som kommer in i Sverige, säger Johansson.

Alla förlänger

Samtliga de länder som redan nu har återinfört gränskontroller inom Schengensystemet har nu meddelat EU-kommissionen att de tänker förlänga i ytterligare sex månader. Efter Danmark, Tyskland och Frankrike har nu även Sverige, Österrike och Norge gjort samma sak.

- På en vanlig vecka så vägrar vi nu inresa för ungefär 200 personer. Så det finns ett antal individer som rör sig runt om i Europa som inte har uppehållstillstånd och det är klart att ser situationen ut så måste vi från vårt perspektiv ha de säkerhetsåtgärder som vi har vidtagit, säger Morgan Johansson.

TT: Vad räknar ni med för form av gehör från EU-kommissionen?

- Jag träffade EU-kommissionären (Dimitris) Avramopoulos nu på morgonen och diskuterade detta. Vi är ju inte ensamma om det här och det gör att jag tror att den samlade bilden från EU-kommissionen kommer att bli sådan att det här är någonting som man måste acceptera i det här läget, säger Johansson.

Annorlunda läge

EU-kommissionen har tidigare rakt ut meddelat att man inte kommer att acceptera förlängda gränskontroller med hänvisning till flyktingkrisen. Samtidigt har man – efter hårda påstötningar från de gränskontrollerande länderna – öppnat för förlängda kontroller av säkerhetsskäl i stället.

- Det är nog så att vi måste föra en diskussion på EU-nivå om hur vi ska ha det framöver. Jag tror att alla vill tillbaka till Schengenordningen, men vi måste samtidigt erkänna att säkerhetsläget i Europa ser annorlunda ut i dag än vad det gjorde när Schengen en gång skapades, konstaterar Morgan Johansson.

- Vill man komma bort från den här typen av gränskontroller – då får man ha andra kompensatoriska åtgärder på plats. Och så länge man inte har det, och vi ser terroristattentat var och varannan månad i Europa nu, då är det här en nödvändig åtgärd, säger justitieministern.

Fakta: Gränskontroller i Schengen

Fem länder inom Schengen-samarbetet har med anledning av flyktingkrisen återinfört tillfälliga interna gränskontroller:

  • •Österrike – vid landgränsen till Slovenien och Ungern
  • •Tyskland – vid landgränsen till Österrike
  • •Danmark – vid hamnar med färjetrafik till Tyskland och den dansk-tyska landgränsen
  • •Sverige – vid hamnar i polisregion Syd och Väst samt Öresundsbron
  • •Norge – vid hamnar med färjetrafik till Danmark, Tyskland och Sverige

Tillståndet för kontrollerna löper ut den 11 november i år. Samtliga fem har dock – liksom Frankrike som redan tidigare haft kontroller med anledning av terrordåden i Paris 2015 och Nice 2016 – redan meddelat EU-kommissionen att man avser förlänga kontrollerna i ytterligare sex månader, av säkerhetsskäl.

Mest läst