Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
sdasda

Sverige vidare utan poäng: Väldigt surt

Sverige är vidare i handbolls-EM, men får inte med sig några poäng till mellanrundan. – Det är självklart väldigt surt att vi inte tar den här och får med oss någon poäng till nästa runda, säger Viktor Östlund efter förlusten mot Tyskland. Nu krävs seger direkt mot Ryssland för att chansen till en OS-kvalplats inte ska försvinna.

Det blir minst tre matcher till för Sverige i handbolls-EM.

Sverige förlorade mot Spanien med 22-24, men tack vare Tysklands 25-21-seger över Slovenien räckte de två poängen Sverige tog mot slovenerna i premiären för att säkra en plats i mellanrundan.

Det var bara en fråga om hur många poäng Sverige skulle få med sig in i nästa fas. Och svaret blev - noll.

– Det är självklart väldigt surt att vi inte tar den här och får med oss någon poäng till nästa runda. Vi gör en stabil insats bakåt men missar lite för mycket framåt. Då vinner man inte mot ett av världens bästa lag. Så är det, säger Viktor Östlund, som själv bara satte två av fem skott från nio meter.

Lagen följdes åt målmässigt tre fjärdedelar av matchen innan Spanien drog ifrån. Men till skillnad från de tidigare matcherna handlade det snarare om ett spanskt ryck än en svensk kollaps.

Segermarginalen blev till slut två mål för Spanien som därmed vinner gruppen och får med sig fyra poäng in i nästa runda. Tvåan Tyskland tar med sig två.

– Vi presterar ju någonstans, över hela matchen, bättre och mer konstant än tidigare. Det är naturligtvis ett stort steg för oss som lag. Och vi gör det mot ett bättre motstånd tycker jag. Det ska man inte på något sätt underskatta, säger Tobias Karlsson.

I nästa runda väntar spel mot, i tur och ordning, Ryssland, Danmark och Ungern.

I jakten på en av de två återstående OS-kvalplatserna gäller det för svensk del att hålla både Ryssland och Ungern bakom sig, samtidigt som bara ett av lagen Norge, Vitryssland och Makedonien på den andra halvan får placera sig högre än Sverige.

Det innebär att matchen på fredag mot Ryssland, som går in i mellanrundan med två poäng, kan bli direkt avgörande för svensk del.

Vinst, och den svenska OS-drömmen lever i allra högsta grad.

Förlust - och chanserna till en OS-kvalplats är i praktiken borta.

– De har kanske inte den bredden som några av de lagen vi mött hittills. Sen å andra sidan har de världsklasspelare de också, men det känns som om vi kan lösa deras spel lite bättre. De har kanske inte så många metoder att spela på som andra lag har, säger Niclas Ekberg om det kommande motståndet.

Sveriges första mål var att ta sig vidare till mellanrundan. Nu är siktet inställt på att ta sig till OS-kval.

Lagkaptenen Tobias Karlsson är sugen.

– Enormt sugen. Otroligt. Jag tror det är svårt att beskriva, men för alla som har hållit på med idrott är det den största grejen att få spela. -Jag tror att chanserna är goda. Vi har visat mot Tyskland och i matchen mot Spanien att det inte är jättemycket som skiljer.

Fredag 22 januari: Ryssland.

Tisdag 26 januari: Danmark.

Onsdag 27 januari: Ungern.

Följande kvarvarande lag i handbolls-EM gör upp om två OS-kvalplatser:

Grupp 1: Norge (4 poäng), Vitryssland (0), Makedonien (0).

Grupp 2: Ryssland (2 poäng), Ungern (0), Sverige (0).

Frankrike är direktkvalificerat till OS tack vare VM-guldet i Qatar. Blir Frankrike även Europamästare går den blivande EM-tvåan direkt till OS.

Polen, Spanien, Danmark, Kroatien, Tyskland och Slovenien är redan klara för OS-kval i kraft av placeringarna 3-8 vid VM i Qatar 2015. Vinner något av dessa lag EM och går direkt till OS får Makedonien en kvalplats i egenskap av 9:a i VM.

Sveriges chanser är att antingen ta direktplatsen till OS som går till EM-vinnaren, eller vara ett av de två bästa icke-kvalklara lagen. Det betyder att Sverige inte får släppa Ryssland och Ungern före sig i mellanrundan. Men även om det skulle lyckas kan Sverige gå miste om en kvalplats, beroende på hur lagen på den andra halvan placerar sig.

OS-kvalet 8-10 april spelas i tre grupper om fyra lag, och de två främsta i varje grupp går till OS.

Mest läst