Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Sverige ligger efter i framtiden.

Därför kunde man idag se Annie Lööf (C) mingelprata med Olof Persson på Industridagen.

När Industridagen för första gången flyttar från Stockholm lockar det många höga makthavare till Göteborg. I år utökas den dessutom till två dagar.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Förutom näringsminister Annie Lööf(C) och AB Volvos vd Olof Persson som länge stod och diskuterade i foajén, när övriga deltagare åt sin lunchtallrik, kommer bland många andra socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven(S), utbildningsminister Jan Björklund(FP), IF Metalls ordförande Anders Ferbe, Åke Svensson, vd Teknikföretagen att vara på plats.

Förhoppningen är att näringsliv, offentlig sektor och politiker här på Svenska Mässan ska börja få fart på Sverige igen.

Jovisst, Sverige ligger fortfarande i framkant i en mängd internationella jämförelser.

Men Johan Carlstedt, huvudprojektledare för IVA-projektet innovationskraft Sverige, förklarar varför vi ändå måste få fart på Sverige NU, när han avslutat den inledande paneldiskussionen om Innovationskraften i Sverige.

- Problemet är att indexen inte mäter effekten. Vi ligger bra till i dag, men det kvittar, för det är framtiden som är intressant. Vi har haft en behaglig tillvaro i Sverige, men när det gäller utveckling och innovation ligger vi efter jämfört med många andra länder, säger Johan Carlstedt.

Han beskriver hur till exempel Israel gått in med strategiska statliga satsningar och tar långsiktigt ansvar för innovation och utveckling.

- I Sverige är det otroligt kortsiktigt. Man går in ett år eller max tre år och stöder innovationer och det är ett väldigt fragmenterat system.

Den uppfattningen hade han fått stöd för av bland andra socialdemokraternas näringspolitiska talesperson Jenni Nilsson (S) under det tidiga seminariet.

Med kritiken riktad mot sittande regeringen ville hon se ett större politiskt ansvar för helheten

- Allt fungerar idag som isolerade händelser. Hur saker ska arbeta tillsammans ska man peka ut väldigt tydligt. Till exempel ligger mycket av statligt riskkapital oanvänt på grund av hur det är utformat, sade Jenni Nilsson.

- Det behöver inte handla om mer pengar från skattebetalarna, utan att jobba smartare, sade regeringens representant Håkan Ekengren, statssekreterare på näringsdepartementet.

Panelen lyfte framförallt fram att man måste bryta barriärer mellan näringsliv och offentlig sektor, mer samarbete och mer långsiktighet.

Ett konkret område för innovation i Sverige lyftes fram av Klas Danerlöv från Sveriges kommuner och landsting.

- Välfärdsmarknaden globalt kommer vara enorm framöver, kan jag gissa, sade Danerlöv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.