Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

assange.jpg

Sverige förbereder sig för Assange

De närmaste dagarna väntas beslut om Julian Assange ska överlämnas till Sverige. Med Wikileaksgrundaren följer i så fall ett massivt medieuppbåd som tvingar det svenska rättsväsendet att ta till extraordinära åtgärder.

Julian Assange är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt, sexuellt ofredande och olaga tvång. Övergreppen, som rör två kvinnor, ska ha skett när Assange besökte Sverige i augusti. Han är häktad i sin frånvaro och befinner sig just nu i husarrest på ett gods i Norfolk i Storbritannien.

Frågan om överlämning till Sverige avgörs av brittisk domstol den 7–8 februari. Hittills har Assange motsatt sig ett överlämnande och hävdat att den svenska åklagaren Marianne Ny inte har befogenheter för sin begäran.

Assanges brittiska advokatteam har till förhandlingen kallat förre överåklagaren Sven-Erik Alhem att vittna till Assanges fördel. Alhem har tidigare bland annat kritiserat att den första åklagaren i utredningen läckte till medier att Assange var anhållen i sin frånvaro för våldtäkt.

Processen i brittisk domstol kan komma att dra ut på tiden eftersom Assange har möjlighet att överklaga beslutet i flera instanser.

Extremt tryck

Uppståndelsen kring domstolsförhandlingarna i Storbritannien har varit enorm med hundratals journalister som trängts inne i och utanför domstolsbyggnaden. Det svenska rättsväsendet förbereder sig nu för en liknande anstormning.

– Jag kan inte gå in på detaljer kring hur vi förbereder oss. Men vi gör det. Man får ju förutsätta att det blir ett extremt medietryck, säger Karin Rosander, informationsdirektör vid Åklagarmyndigheten.

Mer vill hon inte berätta av säkerhetsskäl. Hon kan inte påminna sig något mål som rönt så stor internationell uppmärksamhet.

När ett slutgiltigt beslut om eventuell överlämning fattats ska Assange så snabbt som möjligt överföras till svenskt häkte.

– När han väl landar på svensk mark ska en häktningsförhandling hållas skyndsamt och senast inom fyra dagar. Domstolen avgör om det finns skäl för fortsatt häktning, säger Karin Rosander.

Ytterligare påfrestning

Advokat Claes Borgström företräder de två kvinnor som Assange misstänks ha förgripit sig på. Kvinnorna befinner sig fortfarande under mycket stark press, säger han.

– Framför allt på nätet pågår en klappjakt på dem som är fullkomligt otillständig. Det är klart att den enorma uppståndelsen kommer att innebära ytterligare en påfrestning för dem. (TT)

Advokaten Gemma Lindfield har för den brittiska statens räkning presenterat de svenska misstankarna mot Assange i domstolen. Enligt Lindfield rör misstankarna fyra fall av övergrepp:

Natten den 14 augusti i Stockholm ska Assange ha använt sin kroppsvikt för att hålla "kvinna A" nere för sexuella syften.

I ett annat fall ska han mot "kvinna A:s" uttryckliga vilja ha haft sex med henne utan kondom.

Ett tredje fall rör sexuellt ofredande mot samma kvinna.

I det fjärde fallet hävdar "kvinna W" att Assange hade sex med henne utan kondom medan hon sov.

Mest läst