Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/16

Sverige föll tungt i målfesten på Friends

Det blev svensk förlust i sista VM-kvalmatchen. Tyskland vann målfesten med 5-3. – Ska vi vinna de här matcherna krävs en 100 procents insats, det gjorde vi inte idag, säger Erik Hamrén till TV4.

Sverige rivstartade matchen mot Tyskland på Friends Arena. Tobias Hysén var nära att rinna igenom efter bara någon minut. Kort därefter hittade Sebastian Larsson fram till just Hysén som tunnlade Manuel Neuer i Tysklands-målet.

– Skönt att göra mål. Ett fint mål dessutom, säger Hysén till TV4.

De svenska spelarna blev rejält pressade under den första halvleken. Per Nilsson agerade stor försvarssledare längst bak och imponerade. Imponerade gjorde även Kim Källström som med en perfekt passning hittade Alexander Kacaniklic som placerade in 2-0. Sverige hade två skott på mål i den första halvleken och gjorde två mål.

– Vi satte tidigt press på de med våra mål. Sen tog de över allt mer under första halvlek och vi blev lite trötta och så onödigt att vi släpper in det där målet. Men det var ganska rättvist, säger Hysén.

Ja, rättvist var en underdrift. De tyska spelarna vann bollinnehavet med förkrossande 75-25 i den första halvleken. Att Erik Hamrén lärde sig läxan i Berlin var tydligt. Uppställningen och de taktiska direktiven till spelarna var helt andra än senast lagen möttes.

– Vi låg rätt i positioner och gjorde det bra när vi hade 2-0. Sen när målen kommer blir man frustrerad och vi slarvar och tappar mycket boll. Då blir det jobbigt, säger Sebastian Larsson till TV4.

I den andra halvleken var det roliga slut för det svenska landslaget. Mario Götze kvitterade snyggt till 2-2. Sedan började Andre Schürrle sin show. Först satte han 2-3 när han snodde bollen av Per Nilsson. Kort därefter var det Mikael Antonsson som gick bort sig - Schürrle dök upp igen. Matchens mål? Ja, det stod Tobias Hysén på med sitt drömmål i den andra halvleken.

– Jobbigt och tungt att inte vinna, men det är inte mycket att hymla om vi hade det jobbigt därute, säger Sebastian Larsson.

Skulle det bli ännu en 4-4 match? Nej, Schürrle ville annat och stod även han för ett drömmål när han knorrade in 3-5 till Tyskland. Johan Wiland var chanslös i det svenska målet.
– Vi släpper in för billiga och enkla mål för att vinna mot ett världsslag, säger Hamrén.

Efter förlusten hamnar Sverige i den undre seedningsgruppen och lottas då med största sannolikhet mot Portugal, Kroatien, Grekland eller Ukraina i playoff.
– Inget är omöjligt. Det är fyra bra lag och det är två matcher där det avgörs. Vi har bestämt oss - vi ska till Brasilien och det ska vi klara, säger Hamrén

Vilket lag har Sverige störst chans mot? Vilka är mardrömsmotståndaren? GP rankar de möjliga motståndarna.

Ukraina

Kommentar: Är mitt inne i en generationsväxling efter fjolårets hemmamästerskap, och är ett välorganiserat lag som är väldigt svårt att få hål på. Bara fyra insläppta i kvalet och måste få hjälp av Polen (att ta poäng mot England) för att klara förstaplatsen i gruppen.

Stjärna: Anatoli Tymotjuk.

Svensk vinstchans: 50 procent.

– De känns som en lagmaskin. Riktigt starka på hemmaplan, säger Hysén till TV4.

Grekland

Kommentar: Fortsätter att vara Europas mest destruktiva landslag. Har målskillnaden 10-4 på nio spelade matcher. Kan mycket väl bli gruppetta, men då krävs hjälp från Litauen. Vi vann med 2-0 i EM 2008 och det kan vara ett skönt mentalt övertag.

Stjärna: Kostas Mitroglou.

Svensk vinstchans: 50 procent.

– Ett defensivt spelande lag. Spontant möter jag hellre de än Portugal, säger Hysén.

Kroatien

Kommentar: Ett oerhörd välorganiserat och fysiskt starkt lag – som är kryddat med ett par individuella storspelare och som kan få vilket lag som helst på fall. Sverige har svårt mot Kroatien, minns bara kvalet till VM 2006 då kroaterna vann båda matcherna med 1-0.

Stjärna: Mario Mandžukić.

Svensk vinstchans: 40 procent.

– Ruggigt starka på hemmaplan och ett lag fullt av skickliga spelare, säger Hysén.

Portugal

Kommentar: Lär vinna avslutningen mot Luxemburg men det räcker nog inte än till mer än en andraplats. Portugal har en blandning av hårdfört försvarsspel och teknisk, offensiv briljans – och bör ha stor chans att kvalificera sig till VM.

Stjärna: Cristiano Ronaldo.

Svensk vinstchans: 30 procent.

– Det laget möter jag helst inte. Sen oavsett vilket lag vi möter så ska vi till VM, säger Hysén.

Lagen till playoff i VM-kvalet
Följande åtta grupptvåor i det europeiska kvalet går till playoff om fyra platser till VM i Brasilien 2014 (med preliminär rankingpoäng):
Seedade lag inför måndagens lottning:
Portugal (1 036)
Grekland (983)
Kroatien (901)
Ukraina (871)
Övriga lag:
Frankrike (870)
Sverige (850)
Rumänien (767)
Island (723)
Danmark blev nionde och sämsta grupptvåa och går inte till playoff.
Playoff avgörs i hemma-borta-möten den 15 och 19 november.
Lottningen sker på måndag i Zürich. (TT)

1–0 Tobias Hysén (6), 2–0 Alexander Kacaniklic (42), 2–1 Mesut Özil (45), 2–2 Mario Götze (53), 2–3 André Schürrle (57), 2–4 André Schürrle (66), 3–4 Tobias Hysén (69), 3–5 André Schürrle (76).
Varningar, Sverige: Martin Olsson. Tyskland: André Schürrle, Mats Hummels, Max Kruse, Benedikt Höwedes.
Domare: William Collum, Storbritannien.
Publik: 49 251. (Solna)
Sverige (4–4–2): Johan Wiland – Pierre Bengtsson, Per Nilsson, Mikael Antonsson, Martin Olsson – Sebastian Larsson, Rasmus Elm (Anders Svensson 58), Kim Källström, Alexander Kacaniklic (Jimmy Durmaz 73) – Ola Toivonen (Pontus Wernbloom 84), Tobias Hysén.
Tyskland (4–2–3–1): Manuel Neuer – Phillip Lahm, Jérome Boateng, Mats Hummels, Marcell Jansen – Bastian Schweinsteiger, Toni Kroos – Thomas Müller (Mario Götze 46), Mesut Özil (Julian Draxler 82), André Schürrle – Max Kruse (Benedikt Höwedes 75).

Mest läst