Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Beat
Justitieminister Beatrice Ask berättar att strategin ska vara förebyggande.

Sverige får ny terrorstrategi

Regeringen sak ta fram en ny strategi mot terrorism. Sedan den förra kom för fyra år sedan har det uppstått "en verklig risk för terrorattentat i Sverige", skriver regeringen i planen.

För fyra år sedan bedömdes terroristhotet mot Sverige som "relativt lågt". I den nya strategin redogör regeringen för "utgångspunkterna och målsättningen för svensk bekämpning av terrorism", skriver Svenska Dagbladet.

– Det handlar om att förebygga, förhindra attentat och förbereda oss om något skulle hända, säger justitieminister Beatrice Ask till tidningen.

Nytt informationsutbyte

Ett nytt tänkbart grepp kan vara att vid behov tillåta informationsutbyte mellan Säpo, Must och FRA som i dag hindras av reglerna om sekretess och behandling av personuppgifter. Det är något som de tre myndigheterna efterlyst sedan i höstas. De uppmanar regeringen att se över lagstiftningen för att ge Sverige en större möjlighet att bemöta terrorhot.

I den nya planen skriver regeringen att den kan tänka sig att "undanröja hindren för en effektiv och modern myndighetssamverkan".

Förslaget om att det ska bli möjligt att i efterhand återkalla ett svenskt medborgarskap för den som hemlighållit en anknytning till terrorbrott tas inte upp i den nya strategin.

Det verkar inte möjligt att få igenom det politiskt, säger Ask.

Skrivelsen på remiss

Efter en överenskommelse med Socialdemokraterna är en skrivelse från regeringen ute på remiss som handlar om att ge Säpo och Rikskriminalpolisen tillgång till signalspaning från FRA. I en andra del har Nationellt centrum för terrorbedömning antytt behov av fler åtgärder, vilket nu analyseras av regeringen.

På frågan om första delen blir av och den andra delen kanske, svarar justitieminister Beatrice Ask (M):

– Ja, ungefär så.

Ask betonar också att om fler förändringar krävs måste kanske också säkerhets- och integritetsskyddsnämndens mandat förstärkas.

– Det skulle kräva väldigt noggranna analyser när det gäller integritetsaspekten, därför att det finns skäl för att det finns begränsningar i informationsutbytet också, säger hon.

Ask ser flera nyheter i strategin: målen för och metoderna i arbetet är tydligare angivna, mer vikt läggs på arbetet mot radikalisering och på kraven gentemot myndigheterna att återrapportera.

Samarbete över gränserna

Vidare läggs större tyngd på vikten av internationellt samarbete, vilket i sin tur speglar att terrorhoten mot Sverige anses ha ökat sedan den förra strategin formulerades för fyra år sedan.

– Vi har haft händelser i Sverige och i vår närhet och har dessutom avvärjt en del bekymmer, säger Ask.

TT

Mest läst