Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Bild - 1
Paus. Mot bakgrund av den för Sverige ohållbara situationen, har Moderaterna föreslagit en tillfällig paus i flyktingmottagandet. Efter att under flera månader envist ha vägrat genomföra några förändringar, är det välkommet att så många statsråd nu också känner sig manade att delta i diskussionen om framtiden för svensk flyktingpolitik, skriver Johan Forsell (M).

Sverige behöver en paus i flyktingmottagandet

Sverige behöver en tillfällig flyktingpaus. Hur länge den behöver fortgå får bedömas utifrån bland annat våra möjligheter till ett bra mottagande – inte efter exakt hur många asylsökande som anländer vecka för vecka, skriver Johan Forssell (M).

Flyktingkrisen i vår omvärld har fått mycket stora konsekvenser även för Sverige. Under 2015 slogs nytt rekord i antalet som sökte asyl med 160 000 personer. Motsvarande siffra bara tre år tidigare var drygt 40 000 personer, vilket illustrerar hur snabbt förändringen skett.

Fjolårets rekordsiffra är inte bara en följd av tillståndet i världen, utan också en effekt av det ojämna mottagandet bland EU:s medlemsstater. Sverige har tagit sitt ansvar flera gånger om medan många andra länder gjort motsatsen.

Mycket stora problem

Följden har blivit mycket stora problem för det svenska mottagningssystemet med en omfattande brist på framförallt permanenta boenden. Kommande år står Sverige inför en ny och stor utmaning där tiotusentals personer ska integreras i samhället med arbete, bostäder och skola.

Mot bakgrund av den för Sverige ohållbara situationen, har Moderaterna föreslagit en tillfällig paus i flyktingmottagandet. Sent omsider har även regeringen valt att presentera tillfälliga åtgärder för att i alla fall minska söktrycket, där ID-kontrollerna har fått mest uppmärksamhet.

Undermålig beredning

Beslutens beredning har varit undermålig och processen har kantats av flera frågetecken. Det gäller inte minst hur länge regeringen ser framför sig att de tillfälliga åtgärderna behövs.

Under loppet av några veckor har tre olika svar kommit från regeringen. Migrationsminister Morgan Johansson (S) konstaterade när förslaget lades fram att söktrycket ”måste ned till mellan 1 000 och 2 000 i veckan för att det ska bli hanterbart”.

Kort efteråt gavs det rakt motsatta svaret av statsminister Stefan Löfven (S). ”Det finns ingen sådan given gräns”.

Statsministerns kontrabesked hindrade inte infrastrukturminister Anna Johansson (S) från att bara några dagar senare ge ett tredje regeringsbesked. Enligt infrastrukturministern kunde de tillfälliga åtgärderna slopas i förtid ifall Sverige snart skulle nå en lägre siffra än 2014 års nivå. Då sökte ungefär 1 500 personer i veckan asyl.

Tillfällig paus behövs

Moderaternas budskap är att en tillfällig flyktingpaus behövs och att hur länge den behöver fortgå får bedömas utifrån bland annat våra möjligheter till ett bra mottagande, inte exakt hur många asylsökande som anländer vecka för vecka.

Efter att under flera månader envist ha vägrat genomföra några förändringar är det välkommet att så många statsråd nu också känner sig manade att delta i diskussionen om framtiden för svensk flyktingpolitik.

Tyvärr har de olika beskeden skapat fler frågetecken än de rätat ut. Det är viktigt att regeringen anstränger sig för att tala med en och samma röst i så viktiga frågor.

Har regeringen ett mål för hur många asylsökande Sverige kan ta emot och hur ser det i så fall ut?

Johan Forssell (M)

riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson

Bild - 2
Johan Forssell (M), riksdagsledamot och migrationspolitisk talesperson
Mest läst