Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svenskt nybygge granne med Watergate

  ARKITEKTUR: Sveriges plats är vid floden. Ambassaden har fått en fantastisk placering i Washington, tycker ambassadör Gunnar Lundh som flyttar in i augusti. 6 600 nya kvadratmeter blir "House of Sweden".
  Sveriges ambassad i Washington har hittills varit placerad i kontorshus. När hyran i Watergate-byggnaden blev för hög flyttades ambassaden till ett par våningar på M Street. Men hyresutvecklingen är dramatisk i Washington och varje kvadratmeter är dyrbar. Tanken har under flera årtionden varit att skaffa en egen ambassadbyggnad. Det hela har stupat på att det finns få lämpliga tomter. Frankrike har en stor ambassad i utkanten av fashionabla Georgetown och Tyskland har sitt ambassadområde en halv kilometer därifrån. Finland byggde också för några år sedan. Många länder har köpt stora äldre hus och förvandlat dem till ambassader.

  Diplomatisk tennis
  I Washington, där större delen av världens länder har beskickningar, är det svårt att konkurrera om uppmärksamheten. Svenske ambassadörens residens på Nebraska Avenue - som fungerar både som privatbostad och representationslokal - är en Mexiko-influerad byggnad med tennisbana i parken. Här introducerade den tidigare Washington-ambassadören Wilhelm Wachtmeister "tennis-diplomatin" under åren då George Bush var vicepresident och president. Viktiga kontakter hölls igång på tennisbanan. Huset, som Sverige äger, behålls.
  Men ambassaden i Washington är också en stor arbetsplats med ett sjuttiotal anställda och hyreskostnaderna har under åren blivit allt mer betungande, och framför allt är hyresutvecklingen oklar. Det var när hyran blev för hög för ambassadlokalerna i Watergate-komplexet som man valde att hyra nya lokaler hyrdes på M Street.
  Watergate ansågs vara ett perfekt läge vid kulturhuset The Kennedy Centre vid Potomac-floden och i närheten av både Vita huset och Utrikesdepartementet.
  Vägen åter till samma eftersträvansvärda område har varit lång och krokig. Och om det inte varit för svenskan Kate Novak hade Sverige inte haft ett "House of Sweden" granne med Watergate. Kate Novaks man Alan ägde tomten och hon bad honom erbjuda Sverige att köpa den.
  - Jag kunde inte tänka mig en bättre plats för en svensk ambassad, säger hon. Jag ville gärna att mitt gamla hemland skulle ha en central placering i Washington.

  Lund får flytta in
  Den tidigare ambassadören Henrik Liljegren blev entusiastisk över idén men lyckades inte övertyga ansvariga hemma i Sverige. Det blev i stället Jan Eliasson som drev igenom projektet när han efterträdde Liljegren som ambassadör.
  Nu är det Gunnar Lundh som flyttar in i ambassadörens hörnrum med stora glasfönster med utsikt mot floden.
  Det är arkitekten Gert Wingårdh från Göteborg som ritat ambassaden där ljus och öppenhet är temat. En tredjedel av ytan upptas av ambassadens lokaler, en tredjedel av konferens- och utställningsytor och en tredjedel hyrs ut till svenska företag, bland annat Volvo och Saab.
  Överst finns en takterrass med milsvid utsikt. En liten bäck rinner utmed ena långsidan och där håller sköldpaddor till.
  Washington är klimatmässigt en sydstat med fuktig hetta på somrarna, och på ena sidan ambassaden finns roddklubben och på den andra komplexet Georgetown Harbour med lägenheter, kontor och restauranger längs kajen.
  Georgetown, som är Washingtons mest livliga bostads-, shopping- och restaurangdistrikt, breder ut sig bakom ambassaden där också EU kan få sitt kontor i en byggnad på väg att färdigställas.
  Ambassadör Gunnar Lundh påpekar att det inte finns ett bättre läge i Washington och att det betyder mycket när Sverige skall "säljas" till en kräsen publik. Byggnaden och tomten ägs fortfarande av utvecklingsbolaget med Alan Novak, men Sverige skall köpa det hela när allt är färdigställt inom nio månader. Priset är 482 miljoner kronor, en god affär för svenska Fastighetsverket som blir ägare.
  Bara lokalerna som hyrs ut är värderade till över 300 miljoner kronor.

  Kungen kommer
  Ambassaden kommer att invigas av kungen och drottningen den 23 oktober och programmet innefattar bland annat en "förfest" med unga som är verksamma i Kongressen för att både samla etablerade politiker och unga på väg att skaffa sig positioner kring det nya "House of Sweden".
  Utställningar avlöser varandra och till de teman man satsar på hör design och arkitektur.
  - Det finns ett starkt intresse för Sverige som vi skall ta vara på med det nya huset, som pressrådet på ambassaden, Claes Thorson, uttrycker det.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.