Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Svenskkurders larm: "Turkiets eget Kobane"

Dennis Uzuner, 29 år, från Frölunda har rötter i de sydöstra delarna av Turkiet och har följt utvecklingen i området med växande fasa. – Turkiet gör samma sak mot kurder som IS gjorde i Kobane, säger han.

Sedan sommaren förra året är Turkiet i krig mot PKK i de kurddominerade sydöstra delarna av landet. Våldet har trappats upp de senaste månaderna och det strömmar in allt fler rapporter om allvariga brott mot mänskliga rättigheter och övergrepp mot den civila befolkningen.

I slutet av förra året skrevs det i turkiska och kurdiska medier om en tre månader gammal baby som dödats medan hon satt i sin mammas knä i deras hem i Cizre.

Också en fem år gammal pojke ska ha skjutits medan han lekte på gården utanför sitt hem. Enligt de turkiska myndigheterna ska det dock inte ha funnits någon militär närvaro i området där pojken dog.

Nils Muižnieks, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, har uttryckt oro över utvecklingen i staden Cizre där utegångsförbud och strider hade blivit en del av vardagen.

"Jag har fått rapporter om att det offentliga livet, inklusive grundläggande tjänster såsom hälsovård och kommunikationsmedel, har blivit allvarligt stört, och att in- och utträde ur staden har blockerats. Ännu mer oroväckande är de allvarliga anklagelserna om oproportionerligt bruk av våld av säkerhetsstyrkor mot civila", sa han i ett uttalande.

Dennis Uzuner bor i Göteborg och är medlem i föreningen Kurdiska Demokratiska Samhällscenter (NCDK). Han uppdaterar sig om läget i hemstaden Cizre dagligen.

– Det råder undantagstillstånd i flera veckor och folk kan inte ta sig ut för att köpa mat. Stridsvagnar rullar på gatorna. Människor dödas varje dag, många av dem är civila. Det kan handla om barn och äldre, man kan inte påstå att de är terrorister. Det pågår brutala övergrepp helt i det tysta, säger han.

Halil Karaveli, Turkietkännare vid Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, har följt nyhetsrapporteringen och bekräftar Dennis Uzuners beskrivning av läget. Enligt honom är detta första gången sedan konflikten mellan Turkiet och PKK som striderna har drabbat städerna.

– Det finns bilder på stridsvagnar på gatorna och krypskyttar på husen. Soldater går från dörr till dörr och söker efter radikala ungdomar som har bildat någon form av milis i städerna. Det är inte alls säkert att de är under PKK:s kontroll.

Det var under sensommaren som fredssamtalen mellan Turkiet och PKK kollapsade och vapenvilan från 2012 bröts. Den utlösande faktorn var ett bombattentat i staden Suruç som IS har tagit på sig och som har kostat 33 personer livet. PKK anklagade turkiska myndigheter för att samarbeta med terrororganisationen och dödade två turkiska polismän.

Enligt turkiska militären använder PKK befolkningen som mänskliga sköldar genom att uppehålla sig i städerna. I mitten av januari uppgav regeringen att 448 PKK-anhängare hade dödats i kriget. Också 300 soldater, poliser och civila ska ha mist livet i samband med striderna.

Enligt Halil Karaveli finns inga tillförlitliga uppgifter om dödstal bland civila men ett hundratal människor ska ha dödats och tiotusentals ska ha tvingats fly sina hem.

– Det är enormt brott att ge sig på den egna befolkningen på det sättet. När Bashar al-Assad gjorde samma mot sin befolkning fördömdes det direkt. Det är häpnadsväckande att det inte fått mer medial uppmärksamhet.

En del experter härleder upptrappningen av våldet till sommarens val då Erdogans parti AKP förlorade absolut majoritet för första gången på 13 år. Det nybildade, prokurdiska partiet HDP fick 13 procent av rösterna, vilket stärkte det kurdiska inflytandet inom politiken.

Att PYD, PKK:s systerorganisation i Syrien har fått en starkare ställning i regionen efter sina insatser mot IS, kan bidra till att PKK upplevs som ett större hot.

– Nu är man orolig att detta även ska stärka kurderna i Turkiet, som i princip är samma folk som de syriska kurderna. Man känner sig hotad och fruktar en större kurdisk styrka i regionen, säger han.

Vad tycker du måste hända nu?

– EU måste sätta press på Turkiet och kräva att den turkiska regeringen upphör med attackerna i civila områden samt återupptar samtalen med kurderna för att finna en fredlig lösning på konflikten.

Mest läst