Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenskarna huvudnyhet i Etiopien

Från att ha förbigåtts med total tystnad i etiopiska medier är de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson i dag huvudnyhet i den regimvänliga dagstidningen The Ethiopian Herald.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

I artikeln redogörs utförligt för de fällande domarna i går, och man konstaterar utan vidare kommentarer att Schibbye och Persson "använt sina yrkeskunskaper för att främja och flytta fram positionerna för en terrororganisation". Svenskarna dömdes i går till minst elva års fängelse för terrorbrott och för att olagligt ha tagit sig in i landet.

Sveriges regering skärpte efter domen tonen mot Etiopien:

-Det borde ligga i Etiopiens intresse att det här inte blir en tung och långvarig belastning på våra bilaterala relationer, sade utrikesminister Carl Bildt efter att de överraskande hårda domarna levererats av domaren Shimsu Sirgaga.

Bildt, liksom statsminister Fredrik Reinfeldt tidigare under dagen, krävde att de båda svenskarna omedelbart försätts på fri fot.

-Det är väldigt viktigt att vi är tydliga med vad vi tycker i den här frågan. Det talas ibland om tyst diplomati. Detta är tydlig och klar diplomati.

USA "noterar med oro" domen mot svenskarna, som "tycks sätta likhetstecken mellan att rapportera om terrorism och att stödja terrorism", heter det i ett uttalande från UD-talesmannen Mark Toner i Washington.

USA erkänner det etiopiska rättssystemet och respekterar den etiopiska statens "rättfärdiga oro för terrorism", står det i uttalandet. "Men, som vi har gjort klart i vår löpande människorättsdialog med den etiopiska regeringen är en fri press en viktigt beståndsdel i ett demokratiskt samhälle".

USA tänker fortsätta bevaka terrorrättegångar mot journalister och fortsätta sin dialog med Etiopien om pressfrihet.

Amerikanska diplomater har följt rättegången i Addis Abeba och USA anses ha inflytande på regimen eftersom Etiopien är en viktig allierad i kampen mot islamistisk terrorism.

-Det var viktigt och mycket positivt att man fick ett så tydligt uttalande från USA. Nu hoppas jag att EU gör något liknande inom kort också. De här rösterna behöver höras nu, säger toppdiplomaten och förre utrikesministern Jan Eliasson (S).

-Det är viktigt principiellt att den amerikanska regeringen visar att den följer fallet noga och att det berör Etiopiens relation med USA.

Eliasson tycker samtidigt att det svenska uttalandet efter domen mycket väl hade kunnat göras tidigare.

-Man hade redan från början tydligt kunnat klargöra att det var ett journalistiskt uppdrag. Det fanns ett intryck efter Bildts första uttalande att det var turism, praktiskt taget.

Han beskriver det som en avvägning hur fördömande den svenska regeringen bör vara.

-Det är ett dilemma att det är etiopiska myndigheter som bestämmer vad som händer med de här två journalisterna och det kan väl möjligen förklara att man inte använder det stora artilleriet.

Adressen för statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande är förmodligen hans motsvarighet premiärminister Meles Zenawi.

-Det hoppas jag eftersom det sannolikt är han som fattar det slutliga beslutet, säger Eliasson.