Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
Bild - 1

Svenskar kopplar upp landsbygden i Indien

Regeringen i Indien har genom ett pilotprojekt vänt sig till svenska internetbolaget Forsway. Nu är målet att koppla upp Indiens landsbygd med hjälp av en enkel lösning.

Indien kallas byarnas land. Trots en snabb urbanisering till städerna bor fortfarande 70 procent av befolkningen i 600 000 byar. Hundratals miljoner indier saknar en tillförlitlig elförsörjning och läget för internetåtkomst ser ännu mörkare ut. 900 miljoner indier har tillgång till GSM-abonnemang, men bara omkring 80 miljoner har bredband.

Det vill Skövdebaserade internetbolaget Forsway ändra på. Bredband anses av många höja levnadsstandarden och vara lika viktigt som elförsörjning. Med premiärminister Narendra Modi som tog över regeringsmakten i Indien för 1,5 år sedan har det på senare tid kommit en rad satsningar inom innovation, hållbarhet och infrastruktur. Ett av dem var indiska IT-departementets pilotbeställning av en kombinerad GSM- och satellitteknik i september 2015, där Forsway skulle ansluta 50 Odin – ett satellitmodem för bredband – i fem indiska delstater.

Eftersom de flesta indier på landsbygden inte äger datorer kopplades Odin upp på CSC-center (Community Service Centers) – ett slags internetkafé med datorer – där bybor, mot en liten avgift kan få hjälp med saker som bankärenden, boka läkarbesök och att skicka mejl.

Ett par timmar sydost om Delhi, i Indiens folkrikaste delstat Uttar Pradesh, är grusvägen hålig och det luktar bränt gräs. Forsway har kopplat upp många av byarna i området genom CSC.

- Byarna hade inget internet trots den enorma marknaden, säger Bhupesh Sehgal, som är Forsways indiske partner, när han kör in i byn Bhatta.

Det var Bhupesh Sehgal som hittade Forsway. Han tyckte att modemen skulle passa den indiska landsbygden och sammanförde IT-departementet med det svenska företaget.

Forsway konkurrerar med jättar som Google och Facebook vars lösningar riktar sig mot användningen av heliumballonger och solcellsdrivna drönare för att koppla upp världens byar på internet. Men det svenska företaget använder Odin, och i hela världen har företaget levererat 50 000 modem. I Indien är den siffran hittills 50. Forsway har kopplat upp ett modem mot tv-parabolen i Bhattas CSC-center.

Mats Andersson är styrelseordförande i Forsway och har besökt Indien ett flertal tillfällen.

– Indien är den största marknaden för vår typ av produkt. Enbart 80 miljoner indier har tillgång till bredband, och det är mest i städerna. Det finns ingen möjlighet att sätta upp telefonmaster i hela Indien säger Mats Andersson.

Istället passar det bättre med ett system där gsm är inom 20-30 kilometers räckvidd.

– Att koppla vanliga tv-paraboler mot Odin är ett billigt sätt att ta emot data, säger Mats Andersson och förklarar:

– Vi sänder ingen data till satelliten utan sänder data via 2G eller 3G. Det är både billigt och kräver inga speciella tillstånd.

Pilotprojektet under hösten visar sig ha gett bra resultat; IT-departementet har bett Forsway koppla upp ytterligare 5000 byar så snart som möjligt.

- Vi har skickat en offert på projektet. I förlängningen räknar vi med en order under 2016-2017 på ytterligare 100 000 modem, fortsätter Mats Andersson.

I byn Bhatta är även Ram Ghansar som äger CSC-centret nöjd. Han berättar att bybor som tidigare var tvungna att åka många mil till närmaste stad för att använda internet nu kommer hit istället.

- Indien har 600 000 byar. Detta är det bästa som har hänt landsbygden på väldigt länge, säger Ram Ghansar.

Några kilometer bort ligger nästa by: Bhanauri som har 4500 invånare. Även här erbjuder byns CSC-center internet genom ett Odin-modem. Ett hundratal personer kommer dagligen hit för att ta del av olika tjänster. Kurser som lär ut baskunskaperna i internet kostar 20-30 kronor i månaden och en transaktion kostar en krona. Just nu finns det inte fler än ett CSC-center per by men inom 5-6 år kommer det finnas en öppen marknad för bredband där fler enskilda människor kommer ha tillgång till internet, tror Jitendra Kumar som driver CSC-centret i Bhanauri där ett tiotal datorer står placerade på bänkar.

- Indien utvecklas snabbt. Vi har ett bra utbildningssystem i byarna så människor kommer inte behöva åka till städerna, de kan sköta skolan och alla tjänster här i byn, säger Jitendra Kumar.

Kunden Satish Solanki som bor i byn kommer dagligen till centret för att skicka mejl, och mötesplatsen används även som en bank; där Satish Solanki sätter in lönen och tar ut kontanter. Det finns ett 30-tal tjänster att ta del av, och de som inte vet hur man använder en dator får hjälp på plats.

- Man kan väl säga att vi är där Europa var för 20 år sedan, säger Satish Solanki och pekar på en oxe som drar en kärra på grusvägen.

Även fast många indier fortfarande saknar internet så byggs CSC-systemet snabbt ut med hjälp av olika företag; och finns redan i 150 000 byar eller en fjärdedel av landets byar. Målet för Forsway är att vara med i den snabba utvecklingen.

- Vårt mål är att koppla upp 240 000 byar och 1,4 miljoner skolor i Indien, fortsätter Mats Andersson som känner till den ibland väldigt långsamma indiska byråkratin.

- Ja, vi är medvetna om att det kan dra ut på tiden.

En stor del av Indiens befolkning lever i fattigdom och har inte råd att investera i internetmodem. Men Mats Andersson ser affärsmöjligheterna i ett land som snabbt förändras och där den årliga BNP-ökningen ligger på över sju procent.

– Alla är ju inte lika fattiga. Så småningom kan vi nog få se allt fler människor ha egna modem i sina hem.

Forsway har wi-fi integrerat i sina Odin-modem.

Modemen placeras i till exempel hem, hotell och kaféer på landsbygden och ingen övrig utrustning behövs för att ansluta sig till wi-fi med lösningen.

I Indien har omkring 80 miljoner människor, mestadels i städerna, bredband på minst 2 Megabit per sekund, och med Forsways lösning kan alla som har en tv-parabol få en hög nedladdningshastighet från nätet.

Forsway har levererat över 50 000 modem till kunder i alla världsdelar utom Australien och Antarktis.

Systemet är det snabbaste och billigaste sättet att få ut bredband där det åtminstone finns GSM.

Nu kostar ett Odin-modem 150 euro men med fler beställningar är målet är att få ner priset till 50 euro under 2016.

Indiens befolkning på över 1,2 miljarder är ung, hälften är under 25 och ökar snabbt; om några år kommer landet passera Kina som världens folkrikaste stat. 2050 kommer det bo 1,6 miljarder människor i Indien.

Mest läst