Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

389880.jpg

Svenskar greps för terrorbrott

Fem personer, varav tre svenska medborgare, har gripits misstänkta för att ha förberett terroristbrott i Danmark, uppger Säpo.

Fyra av de gripna bor i Sverige och tre av dem är svenska medborgare, enligt Säpo.

"Ett allvarligt terrorbrott i Danmark har kunnat avvärjas genom ett effektivt och nära samarbete mellan PET och Säkerhetspolisen", säger Säpochefen Anders Danielsson.

PET är Säpos danska motsvarighet.

Enligt Säpo är de gripna personerna med kopplingar till Sverige också föremål för en förundersökning i Sverige, med misstankar om förberedelse till terroristbrott. "De gripna personerna har så vitt känt inga kopplingar till attentatsförsöket i Stockholm i december i år", uppger Säpo.

"Förundersökningssekretess råder och mer information kan inte lämnas i nuläget" skriver Säpo.

Tre av de fyra kom till Danmark från Sverige natten till onsdag. Gripandena är ett resultat av ett nära samarbete mellan svenska och danska underrättelsetjänster, enligt nyhetsbyrån Ritzau.

– I och med gripandena kunde ett förestående terrorangrepp avvärjas, varav flera av de misstänkta får betecknas som militanta islamister med kopplingar till internationella terrornätverk, säger PET:s chef Jakob Scharf.

Enligt Säpo har det nu aktuella fallet ingenting att göra med Taimour Abdulwahab, som sprängde sig själv till döds den 11 december i Stockholm.

– Så vitt känt finns inga kopplingar till den 11 december, säger Katarina Sevcik på Säpos presstjänst.

Hon kan inte säga vilken del av världen de misstänkta kommer ifrån, om det finns ytterligare misstänkta som ännu inte gripits eller var det planerade terrorbrottet mera exakt skulle ha begåtts.

– Det är på grund av förundersökningssekretess, säger Sevcik.

Gripandena i Danmark gjordes dels i en lägenhet på Mörkhöjvej i Herlev och dels i en lägenhet i Hedelyparken i Greve, enligt Ritzau.

De gripna tänkte enligt PET "försöka tränga sig in i JP/Politikens hus i Köpenhamn och "döda så många som möjligt av dem som fanns där", säger PET-chefen Jakob Scharf enligt Jyllands-Posten.

Den danska morgontidningen Jyllands-Posten publicerade den 30 september 2005 tolv karikatyrer av profeten Muhammed. Det resulterade i våldsamma internationella protester och flera av konstnärerna hotades till livet.

Publiceringen i kombination med danska truppers insatser i Irak- och Afghanistankrigen gjorde Danmark till ett känt och avskytt land i den muslimska världen.

Attacken mot Jyllands-Posten var planerad till de närmaste dagarna, enligt tidningens nätsida.

I samband med husrannsakningar i Danmark har polisen bland annat beslagtagit vapen, ljuddämpare och skarp ammunition, enligt tidningen.

Det kan inte uteslutas att ytterligare gripanden blir aktuella vartefter utredningen fortsätter, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Gripandena har föregåtts av en längre tids spaning i nära samarbete med svensk säkerhetspolis, upplyser den danska polisen.

Tre av de gripna kom till Danmark i en svensk hyrbil, hyrd från Statoil i Kista i Stockholm, skriver Jyllands-Posten på nätet och hänvisar till uppgifter från tidningen ekstrabladet.dk.

Bilen togs i beslag av PET i samband med gripandena.

Enligt PET har en av de anhållna gripits i Stockholm. Det är en 37-årig svensk medborgare med tunisiskt ursprung.

Enligt PET reste tre av de anhållna som är bosatta i Sverige in i Danmark natten till den 29 december.

Det är en 44-årig tunisisk medborgare, en 29-årig svensk medborgare född i Libanon och en 30-årig svensk medborgare vars födelseland ännu är okänt.

Ytterligare en anhållen, en 26-årig irakisk asylsökande, bor i Danmark.

I kvarteret där Jyllands-Postens redaktion i centrala Köpenhamn finns ligger även centralredaktionerna för tidningarna Politiken och Ekstra-Bladet.

– Det är förfärande för våra medarbetare, och deras familjer också, att se denna arbetsplats hotad, säger Lars Munch, direktör på JP/Politikens hus, till Jyllands-Postens nätutgåva.

Något behov att öka säkerheten kring lokalerna ser Munch inte för närvarande.

– Vi har från början en höjd säkerhetsnivå och har kontakt med polisens underrättelsetjänst om det.

Danmarks justitieminister Lars Barfoed säger i ett mejl till bland andra Ritzau att terrorplanerna var de hittills allvarligaste i Danmark och att de terrormisstänkta har "militant islamistisk bakgrund".

Han manar ändå till lugn och besinning och säger att gripandena visar att den danska terrorberedskapen fungerar.

Under åren sedan Jyllands-Posten publicerade karikatyrerna av profeten Muhammed har flera extrema islamistiska organisationer utlovat stora belöningar till den som dödar dem som står bakom karikatyrerna.

Liknande belöningar har också lovats den som dödar den svenske konstnären Lars Vilks. Han skyddas nu av Säpo.

Mest läst