Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter

Svenskan får nya ord

App, askänka, guldsot och köttklister. Det är några av orden som hördes mest under det gångna året och finns med på Språkrådets nyordslista 2010.

Nya ord bildas. Gamla får en ny betydelse. Det är Språkrådet, Sveriges officiella språkvårdsorgan, som registrerar nya ord och fraser i svenskan, liksom nya användningar och betydelser av befintliga uttryck.

På Språkrådet är Birgitta Lindgren ansvarig för nyorden och den som bestämmer vilka ord som kommer med på nyordslistan som publiceras i slutet av varje år.

Hur går arbetet med listan till?

- Under hela året samlar vi in nyord. Det är dels ord vi hittar själva men vi har också folk runt om i landet som hjälper oss, så kallade excerpister eller nyordsjägare. De lusläser sina lokaltidningar och skickar varje månad listor till mig. Just nu har vi ingen som specialgranskar Göteborgs-Posten men väl Borås Tidning, berättar Birgitta Lindgren.

Birgitta Lindgren började 1974 på det som då hette Språknämnden, i dag Språkrådet, och har lång erfarenhet av arbetet som språkvårdare. Hon har samlat på nyord i alla år och är ansvarig för de årliga listor med mellan 40 och 50 ord som publicerats i drygt femton år.

Hur enväldig är du?

- Ganska enväldig. Jag tar emot och kontrollerar alla förslag men låter mina kollegor ha synpunkter på listan.

Vad är ett nyord?

- Vi försöker försäkra oss om att orden vi tar med är nya, eller att de är gamla ord som kommit till återanvändning. På det senare har vi ett bra exempel på årets lista, guldsot. Guldsot är ett gammalt ord för girighet/sjukligt penningbegär som fallit i glömska men som i år blev aktuellt när förra Röda kors-chefen uppgav det som förklaring till sitt brott.

Olika händelser under året har satt spår i språket. Exempelvis det isländska vulkanutbrottet av Eyjafjallajökull i våras.

- Ordet askmoln är inte nytt men frekvensen ökade exceptionellt under året. Och spontant kom det många nya "askord". Någon kom på att säga inaskad, en annan askänka som paralleller till insnöad och gräsänka och så vidare. När ett mönster finns är det lätt att hänga på.

Internet påverkar språket och ordbildningen.

- Nätet hjälper till att sprida ett nytt ord blixtsnabbt. Vi hör kanske ordet först i radio och tv, så tas det upp på Facebook, i bloggar och Twitter och hamras snabbt in, konstaterar Birgitta Lindgren.

Favoritord på årets nyordslista?

- Det finns flera. Men Plånboksbröllop, att anpassa bröllopet efter den egna plånboken, tycker jag är bra.

Fotnot: Den som vill kan själv gå in på Språkrådets webbplats och skicka in egna ord, gärna med förklaring och eventuell källa.

Bild - 1

Några exempel:

App – program som laddas ned från nätet till en mobiltelefon (efter engelskans application)

Askstoppad – stoppad av askmolnet från vulkanutbrottet på Island

Bloppa – sälja på bloppis (av blogg+loppis)

Bloppis – försäljning av saker man tröttnat på via en blogg

Bjästa – ta parti för en förövare av ett brott och mobba offret (efter en händelse i Bjästa, där många ställde upp och stödde en våldtäktsman och mobbade offret)

Kaffeflicka – ny betydelse: ung kvinna som bjuds in "som något sött till kaffet" på en herrmiddag (aktuellt i samband med skandalboken om kungen

Kalkstenssångare – benämning på ny fågelart

Köttklister – ämne tillverkat av djurblod som kan användas för att klistra ihop mindre köttdelar till något som ser ut som hela köttstycken

Wickiläcka – läckande av hemliga uppgifter via webbplatsen Wikileak

Vuvuzela – lång tuta av plast (till ett uttryck på zulu med betydelsen ´göra oväsen´)

Hela Nyordlistan 2010: www.sprakradet.se/9287

Språkrådet ger råd i språkfrågor och följer språkens utveckling i Sverige.

Rådet ger ut språkböcker och tidskrifter, håller föredrag, bedriver språkforskning och verkar för svenskt och nordiskt språksamarbete.

Språkrådet är en del av språkmyndigheten Institutet för språk och folkminnen.

Läs mer på hemsidan: www.sprakradet.se

Mest läst