Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska spelaktörer vill se förändring

Tillsätt utredningen nu. Det säger Hans Skarplöth, vd för ATG, som är besviken över att regeringens utredning om licenssystem för spelbolag är lagd på is.

Medan utländska spelaktörer ökar sina andelar och omsätter miljarder i Sverige, minskar den reglerade svenska spelmarknaden. Samtidigt har regeringen beslutat att sätta utredningen om licenssystem för spelbolag på vänt. De svenska aktörerna, vars omsättning efter utbetalda vinster i fjol minskade med cirka 780 miljoner kronor jämfört med 2013, ser ett skriande behov av förändring:

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

-Vi vill ha ett licenssystem som gäller för hela spelmarknaden, både den oreglerade och den reglerade, och som bygger på samma regelverk, så att vi kan tävla på lika villkor, säger ATG:s vd Hans Skarplöth.

Han menar att det dels handlar om en ekonomisk aspekt, dels om lika villkor vad gäller ansvarstagande.

-Tillväxten sker på riskfyllda produkter, och det är inte bra. En licensmodell måste ta hänsyn till spelansvar och farlighetsgrad.

Kortsiktiga beslut

Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, menar att en omreglering är nödvändig.

-Vi behöver få marknaden att fungera, för det gör den inte i dag, i alla fall inte som det är tänkt. Om man utgår ifrån de spelpolitiska målen, som syftar till att värna konsumentskyddet och se till att spelandet är säkert, har vi i dag en faktisk utveckling som går stick i stäv med detta.

Den tillsyn och de regler om exempelvis marknadsföring som gäller för den reglerade svenska marknaden omfattar inte de utländska spelbolagen. Det skapar en snedvriden konkurrens, enligt Johan Tisell.

Hur en licensmodell bör se ut vill han inte spekulera i. Han menar att det hur som helst krävs "noggranna överväganden", angående hur många och vilka bolag som ska ges rätt att verka i Sverige - och hur villkoren ska utformas.

-Under tiden borde man politiskt överväga kortsiktiga beslut för att dämpa den marknadsutveckling vi nu ser, säger han.