Svenska spelaktörer vill se förändring

ANNONS
|

Medan utländska spelaktörer ökar sina andelar och omsätter miljarder i Sverige, minskar den reglerade svenska spelmarknaden. Samtidigt har regeringen beslutat att sätta utredningen om licenssystem för spelbolag på vänt. De svenska aktörerna, vars omsättning efter utbetalda vinster i fjol minskade med cirka 780 miljoner kronor jämfört med 2013, ser ett skriande behov av förändring:

-Vi vill ha ett licenssystem som gäller för hela spelmarknaden, både den oreglerade och den reglerade, och som bygger på samma regelverk, så att vi kan tävla på lika villkor, säger ATG:s vd Hans Skarplöth.

Han menar att det dels handlar om en ekonomisk aspekt, dels om lika villkor vad gäller ansvarstagande.

-Tillväxten sker på riskfyllda produkter, och det är inte bra. En licensmodell måste ta hänsyn till spelansvar och farlighetsgrad.
Kortsiktiga beslut

Johan Tisell, presschef på Svenska Spel, menar att en omreglering är nödvändig.

-Vi behöver få marknaden att fungera, för det gör den inte i dag, i alla fall inte som det är tänkt. Om man utgår ifrån de spelpolitiska målen, som syftar till att värna konsumentskyddet och se till att spelandet är säkert, har vi i dag en faktisk utveckling som går stick i stäv med detta.

Den tillsyn och de regler om exempelvis marknadsföring som gäller för den reglerade svenska marknaden omfattar inte de utländska spelbolagen. Det skapar en snedvriden konkurrens, enligt Johan Tisell.

ANNONS

Hur en licensmodell bör se ut vill han inte spekulera i. Han menar att det hur som helst krävs "noggranna överväganden", angående hur många och vilka bolag som ska ges rätt att verka i Sverige - och hur villkoren ska utformas.

-Under tiden borde man politiskt överväga kortsiktiga beslut för att dämpa den marknadsutveckling vi nu ser, säger han.

+ När EU-kommissionen i oktober 2014 beslutade att stämma Sverige inför EU-domstolen på grund av regleringen av spelmarknaden, sade civilminister Ardalan Shekarabi (S) att regeringen avsåg "påskynda det arbete som bedrivits sedan en längre tid i syfte att hitta ett licenssystem som ska kunna införas i Sverige”. Utredningen skjuts på framtiden eftersom regeringen inte anser sig ha råd under alliansens budget.

+ Flera länder har omreglerat sina spelmarknader, däribland Danmark, som sedan 2012 har ett licenssystem och en skattesats på 20 procent.

+ Många av de spelaktörer som verkar i Sverige har licens i ett annat land, utan att stå under svensk tillsyn.

ANNONS