Se till att du har den senaste versionen av GPs app, så att du inte missar några nyheter - uppdatera här

Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

⇒ Om cookies och personuppgifter
1

Svenska prillan har aldrig varit större i Schweiz

År 2015 ökade exporten av snus från Sverige till Schweiz med 29 procent. Det gör Sverige till största exportland för rökfri tobak till alpnationen.

Det är första gången, genom tiderna, som Sverige står som största exportland av rökfri tobak till Schweiz. Innan dess är det Belgien som legat i topp. Det visar statistik från tullverket i Schweiz. Totalt exporterades 50 ton snus från Sverige till alplandet under 2014.

Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish match, tror att den markanta ökningen av snusexport beror på att schweizarna har börjat använda snus som ersättning för annan tobak:

– Förklaringen kan vara att de som slutar röka börjar snusa i stället, säger han till GP.

En annan anledning till den drastiska ökningen kan vara ett resultat av att restriktionerna kring tobak blir starkare inom Europa.

– Debatten om skadetobaken har tagit fart. På bekostnad av cigaretterna ökar snuset, säger Patrik Hildingsson.

Totalt arbetar runt 2 000 personer inom snustillverkningen i Sverige varav merparten är fabriksarbetare i Västsverige.

– Den här ökningen är bra för Sverige och Västra Götalands-regionen. Förhoppningsvis kan det ökade snusintresset leda till fler jobbtillfällen i framtiden.

GP har varit i kontakt med ett flertal snusare i Schweiz som säger att det är lätt att få tag på svenskt snus i välsorterade mataffärer. Däremot har de den gemensamma uppfattningen om att lokalbefolkningen fortfarande röker avsevärt mer än vad de snusar.

– Rökning är det som är mest populärt, det är väldigt sällan jag har stött på någon som snusar regelbundet, säger Benjamin Hedlund som studerar i landet.

Om det inte införs nya tobaksregler på hemmamarknaden tror Swedish match informationschef, Patrik Hildingsson, att snusexporten kommer fortsätta att öka.

– Privatimporten av snus till Schweiz har dubblerats på fyra-fem år och vi tror på en fortsatt ökad snusexport.

Mest läst