Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

  Den här artikeln ingår för dig som är kund.

  Svenska ostfavoriter

  Herrgård är svenskarnas frukostost nummer ett. Den kommer ursprungligen från Marsvinsholm i Skåne och förra året fyllde den 220 år. Med en mild, fyllig smak passar den rundpipiga osten bra som smörgåspålägg.

  Präst fick sitt namn under 1500-talet då det var vanligt att man använde den som betalning av kyrkoskatten till just prästen. Osten är grynpipig med en gräddig smak med hög sälta. Ju längre den lagras desto vitare blir den. Osten blir grynig när den smälter och passar särskilt bra till fiskrätter.

  Grevé är den yngsta av de varumärkesskyddade ostarna och tillverkades första gången 1964 i Örnsköldsvik. Osten som är rundpipig har en mild och nötaktig, söt smak. Den ger långa trådar när den smälter och passar därför utmärkt i matlagning, gärna i fondue eller till kötträtter.

  Svezia har mycket riktigt fått sitt namn från Suecia, som är latin för Sverige. Osten är grynpipig med en frisk, svagt syrlig smak och utgör bas för andra sorters ost, exempelvis kryddost. Även Svezia smälter jämnt och passar därför bra exempelvis i fondue och paj.

  Hushållsosten fick 1994 EU-benämningen "garanterad traditionell specialitet" och hamnade därmed i samma klass som Serranoskinka och Mozzarella. Den lagras kortast tid och är den mildaste av de namnskyddade ostarna. Denna grynpipiga ost har fått sitt namn för att den i princip kan göras med de hjälpmedel som finns i ett vanligt kök. Hushållsosten passar faktiskt bra till champagne.

  Kvibille Cheddar känns igen på bomullsväven runt osten. Cheddar betyder på ostspråk "att vila" och namnet syftar till den speciella tillverkningsprocessen. Till skillnad från andra ostar pressas ostmassan två gånger när man tillverkar en cheddar. Kvibille Cheddar har tät textur och en fyllig aromatisk, svagt syrlig smak. På julbordet är den en klassiker.

  Västerbottenosten skapades 1869 på ett mejeri i Burträsk. Det sägs att mejerskan praktiserat på ett mejeri i Skaraborg och där lärt sig göra Västgötaost. När hon kom hem till Burträsk var hon så upptagen av en man från bygden att hon inte hann med att tillverka osten enligt receptet och vips hade hon tillverkat en ny sort. Den har en rustik och karaktärsfull smak med bitter eftersmak och passar bra på ostbrickan.

  Wästgöta Kloster Svart har även den sitt ursprung i Västgötaosten. Många ostar har klosternamn eftersom ost var ett viktigt livsmedel i klostren. Munkarna och nunnorna fick nämligen lov att äta ost under fastetiden. Wästgöta Kloster Svart är grynpipig med en fylligt aromatisk och svagt sötaktig smak. Den smälter bra och passar utmärkt på smörgås till en kopp varm choklad.

  Boxholms kryddost tillverkas i brukssamhället Boxholm i Östergötland. Mjölken hämtades förr från gårdarna runt sjön med brukets bogserbåtar. Osten är grynpipig med smak av spiskummin och nejlikor och väldigt populär på kräftskivan. Som extralagrad ändras konsistensen från smidig till spröd.

  Västan utvecklades under slutet av 1980-talet för att möta efterfrågan på magra, smakrika ostar. Den tillverkas i olika varianter varav en med vegetabiliskt ystenzym vilket särskilt uppskattas av vegetarianer. Konsistensen är elastisk och smaken är mild, något salt och svagt nötig.

  Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.